Telemark har lavest strømpris i landet

Telemark har den billigste strømmen i hele Norge. Trolig vil den lave prisen holde seg helt fram til jul.

strømpriser

BILLIG: Strømmen i Telemark koster cirka 30 øre per kilowattime.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Vi har en enorm kraftproduksjon i Sørøst-Norge. Fossene er utnyttet maksimalt, og det gir oss strøm til rundt 30 øre for hver kilowattime.

Og strømprisen kommer til å holde seg slik en god stund, mener markedssjef Kjetil Larsen i Skagerak Energi.

– Det er veldig vanskelig å spå noe eksakt, men jeg tenker at hvis det ikke kommer veldig mye nedbør fram mot jul, så vil prisen kanskje ligge på samme nivå som i dag, sier han.

Har vært billigere

Prisene er mye lavere i vårt område enn andre steder i landet.

– Andre steder har prisen vært oppe i 50 øre, sier Larsen.

Vi har hatt rimeligere strøm. Til jul i fjor var prisen nede i 18 øre per kilowattime, og det er en foreløpig rekord. Prisen ble så lav på grunn av mye nedbør i desember.

– Dersom vi skulle få mye regn framover nå, kan strømprisen nærme seg juleprisen i fjor. Da vil prisene falle betydelig. Mye regn betyr lavere priser, som regel, sier Larsen.

Kraftoverskudd

Strømprisen har vært lav i flere år.

– Prisene vil nok holde seg lave i flere år framover også, og det er på grunn av et veldig stort kraftoverskudd i Norden, sier Larsen.

– Hva kan endre dette?

– Hvis vi får flere utenlandskabler, slik at vi kan få eksportert mer av kraften vår, kan vi redusere en del av det overskuddet vi har. Og så er det også en plan for å fase ut kjernekraft i Sverige mot midten av neste tiår, og det vil gjøre at man får en bedre balanse i kraftmarkedet enn det det er i dag.