Hopp til innhold

– Jeg har blitt spyttet på og slått

Drosjeeier Shakewan Ali i Skien sier han stadig oftere opplever mobbing og rasistiske holdninger når han er på jobb. Nå synes han det har blitt så ille at han kvier seg for å kjøre om natten.

Shakewan Ali

Shakewan Ali forteller at han har hatt flere ubehagelige opplevelser på jobb.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Shakewan Ali (25) er stolt av å være taxieier i Grenland, men etter flere ubehagelige episoder i drosjen på nattetid trives han best på jobb om dagen.

– Jeg liker ikke å kjøre om natten mer. Noen netter har det gått så langt at jeg rett og slett har gitt opp, skrudd av taksameteret og dratt hjem fordi folk jeg har hatt i bilen har slått seg vrange, sier han.

Opplever rasisme blant taxikunder

Shakewan Ali opplever ofte rasisme blant sine taxikunder i Grenland.

– Ble forsøkt kvalt

Han får kommentarer på hudfargen. Rasistiske, nedlatende kommentarer. Og noen opplevelser har vært direkte skremmende.

– En gang forsøkte en passasjer som satt bak meg å kvele meg med bilbeltet. Jeg har blitt spyttet på og slått, forteller Ali.

På taxiholdeplassen har han også opplevd flere ubehagelige episoder.

– Noen ganger har jeg stått først i køen, men når kunden ser at det er en utlending bak rattet så sier de at de heller vil vente på neste taxi, forteller han.

– Frykter det som er fremmed

Administrativ leder i Skien taxi, Øystein Aasheim, sier at han ønsker seg sjåfører med ulike kulturelle bakgrunner. Han mener Grenland ligger langt bak flere norske byer.

Øystein Aasheim

Administrativ leder i Skien taxi, Øystein Aasheim, liker dårlig at sjåførene med utenlandsk opprinnelse opplever ubehagelige ting på jobb.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Vi har ikke kommet langt nok i integreringsprosessen. Vi tenker at alle disse menneskene er ekstreme. Vi har frykt for dem som har en annen religion og lever på en litt annen måte en oss selv. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at vi ikke er kommet lenger i 2014, sier han.

Han har selv jobbet i flere av de større byene i Norge, og sier han merker stor forskjell.

– De andre store byene i Norge er kommet lenger, sier han.

Han synes det er skremmende og trist at sjåfører må oppleve slike ting som Ali har opplevd.

Selv ønsker han flere drosjeeiere og sjåfører med ulike kulturelle bakgrunner velkommen til Skien taxi.

– Jeg ser en stor fordel i at vi har eiere og sjåfører med ulike bakgrunner. Det er jeg stolt av. Av de 45 løyvehaverne vi har i Skien taxi har seks av dem en annen opprinnelse enn norsk. I tillegg har vi også mange sjåfører med utenlandsk opprinnelse, og det synes jeg er helt strålende, sier Aasheim.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Folk på gata om rasisme

SE VIDEO: Heller ikke folk på gata synes noe om det Ali opplever på jobb,

– Synes det er trist

Ådne Naper er nestleder i Telemark SV. Han synes det er svært trist å høre historien til Shakewan Ali.

– Det er trist at arbeidstakere, som jobber natten rundt, møter sånne holdninger i samfunnet. Det er trist at det er så mye frykt i befolkningen. Jeg velger å tro at dette dreier seg om frykt, og at det ikke er ondsinnet.

Han sier at frykt er mulig å gjøre noe med, og at vi må prøve å endre holdninger.

– Skyldes det frykt kan vi jo gjøre noe med det. Ondskap er jo verre å gjøre noe med, det mener jo flere er biologisk. Frykt er mer kulturelt, i mangel på nære erfaringer, sier Naper.

God oppvekst

Shakewan Ali er kurder, og kom til Norge da han var rundt 10 år gammel. Familien bosatte seg i Drangedal.

– Drangedal er et nydelig sted. Vi var vel omtrent den første familien med utlendinger som flyttet dit, og vi ble tatt så godt imot. Oppveksten var kjempebra, og jeg opplevde aldri mobbing eller rasisme der, sier Ali.

Han sier han merket forskjell da han flyttet til Grenland.

– Jeg kjørte taxi i Drangedal også. Der hadde jeg aldri noen dårlige opplevelser. Som sagt, så har jeg ikke hatt like gode erfaringer her i Grenland. Jeg tar ikke alle under en kam, men jeg opplever at det er mer fremmedfrykt her enn andre steder, sier han.

Shakewan Ali

Shakewan Ali har sine egne metoder å takle urokråker på.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Eg e frå Drangedal

Ofte bruker han oppveksten sin i Drangedal som et lite triks.

– Hvis passasjerene i drosja slår seg vrange og begynner å spørre hvor jeg kommer fra og sånt, så slår jeg om til drangedalsdialekt, sier han, og demonstrerer:

– Eg e frå Drangedal, eg.

Han opplever at det gjør situasjonen enklere i mange tilfeller.

– Når jeg prater drangedalsdialekt roer folk seg. Folk smiler, og begynner heller å snakke om hyggelige ting. Så jeg har lært meg noen triks, smiler Ali.