Hopp til innhold

Telemarksrosa til evig tid

BØ (NRK): Husflidskunst blir nå til tatoveringer. Eva Flatin stiller nakkeskinnet til disposisjon.

Denne uka har tatoveringsnåla summet i vei for å forevige ei rose, sterkt inspirert av Telemarksrosa. Synd hun ikke har øyne i nakken, slik at hun får sett den med egne øyne. Uansett, hun hevder at dette har med husflidstradisjoner å gjøre.

– Fra før har vi mange uttrykk som rosemaling, bunadssøm og treskjæring. Det går an å føre disse tradisjonene videre med å føye dem inn i en ny uttrykksform, nemlig tatovering.

Så du skal «rosemales» i nakken?

Tatovør Julie Loomer

Tatovør Julie Loomer brukte om lag en time på å gjøre tatoveringen ferdig.

Foto: Christina Førli Aas / NRK

– Ja, og det er min aller første tatovering, sier hun litt spent.

Følger en familietradisjon

NRK er på Galleri Dragedalen i Bø. Eva Flatin er fagansvarlig for Husflid på Dyrsku'n i Seljord. Og med dette stiller hun praktisk talt sin egen kropp til disposisjon for å ta en gammel kunsttradisjon over i nye former.

– Jeg har ikke hatt noen betenkeligheter med dette. Både mor og bestemor har deltatt med rosemaling på Dyrsku'n tidligere, så sånn sett følger jeg bare opp en familietradisjon, sier Flatin.

Samtidig holder tatovør Julie Loomer opp et ark der man aner motivet. Arket er ikke ulikt de overføringsbildene man får kjøpt til barn, når de skal bli skumle sjørøvere.

– Mønsteret er fra en gammel kiste som står på Rauland. Det er noe forenklet, samtidig som det er tegnet inn mønstre fra andre motiv i Telemark, sier Flatin.

Les også:

Her blir han rosemalt for livet

Ikke redd reaksjoner

Det hele blir overvåket av daglig leder for Dyrsku'n, Geir Helge Espedalen. Han er ikke redd for at de konservative innen husflidsmiljøet skal reagere på nye uttrykksformer.

– Nei, på Dyrsku'n er det plass til alle, både små og store og nye og gamle teknikker. Målet er å få oppmerksomhet om gamle tradisjoner med å bruke nye teknikker, sier han.

Geir Helge Espedalen

Geir Helge Espedalen er ikke redd for reaksjoner på at rosemaling blir til tatoveringer.

Foto: Christina Førli Aas / NRK

Flatin legger seg ned på benken, tegningen fra arket blir overført til nakken hennes og tatoveringsnåla begynner å summe. Tatovør Julie Loomer jobber konsentrert lenge, men lar seg omsider forstyrre. Det er ikke første gang hun tatoverer tradisjonelle rosemalingssymboler.

– Jeg har gjort det fire-fem ganger, men dobbelt så mange snakker om det. Det er ikke rart, for dette kombinerer moderne tatovering med tradisjonell design på en veldig flott måte, forklarer hun.

Er det flest nordmenn eller turister som snakker om disse mønstrene?

– Nordmenn er i flertall, ler hun. Turistene har nok ikke oppdaget det ennå.

Tiden går og nåla summer. Omsider kan Eva Flatin reise seg fra benken.

– Nå er jeg klar til å stilles ut på Dyrsku'n til høsten, sier hun fornøyd.

Er det andre som ønsker seg en tatovering inspirert av rosemaling fra Telemark, kommer sjansen på Dyrsku'n til høsten. Da vil Julie Loomer og andre tatovører stille opp med nåla.

Telemarksrose som tatovering

Slik ble resultatet. Eva Flatin er klar til å stilles ut.

Foto: Christina Førli Aas / NRK