Hopp til innhold

Tar et oppgjør med fordommer mot korps

Norsk Musikkorps Forbund har mistet 1375 medlemmer i løpet av de siste tre årene. Mikkel Solberg (17) mener mange ikke skjønner hva skolekorpsene egentlig driver med.

Mikkel Solberg spiller trombone i Janitsjarringen i Sandefjord

ØVING: Mikkel Solberg sier korps er mye mer enn øving og marsjering.

Foto: Janitsjarringen Sandefjord

– Folk synes det er litt rart. De tenker at det er kjempeteit og ikke noe kult, sier Mikkel Solberg (17).

Han har spilt trombone i Haukerød skolekorps i Sandefjord i ti år, og sier han aldri har vurdert å slutte. Men han har opplevd fordommene mot barn og ungdommer som spiller i skolekorps.

Mikkel Solberg

SOSIALT: Mikkel Solberg sier han har fått venner for livet i skolekorpset, og at det sosiale er minst like viktig som øvinger.

Foto: Magnus Lutnæs Aas / NRK

– Mange ser et korps som marsjerer og tenker bare «der går de og loffer». Det blir ikke snakket nok om hva vi gjør og hva som er bra, sier 17-åringen.

– Korps er så mye mer enn 17. mai og øving. Det er alt det sosiale, at vi får venner for livet, som har vært viktig for meg.

Medlemstallene synker

Leder for Janitsjarringen i Sandefjord, Lise Jakobsen, er bekymret over rekrutteringen til skolekorps i Sandefjord og i landet generelt. Norsk Musikkorps Forbund har mistet 1375 medlemmer i løpet av de siste tre årene, og har nå 58 093 medlemmer.

– Det største skolekorpset i Sandefjord har bare fått inn to nye aspiranter hittil i høst. Tidligere stod aspirantene i kø, sier Jakobsen.

Lise Jakobsen, leder for Janitsjarringen skolekorps

FORDOMMER: Lise Jakobsen vil endre inntrykket mange har av korps.

Foto: Magnus Lutnæs Aas / NRK

Hun mener fordommer mot korps er en stor del av årsaken. Når korpset er på skolen for å rekruttere, har de opplevd at noen utbryter «å nei, korps!». Musikanter har også opplevd at medelever har gitt uttrykk for at korps ikke er kult.

– Vi er nødt til å ta livet av noen fordommer. I mange filmer blir for eksempel de som går i skolekorps framstilt som rare og utenfor, men det stemmer ikke med virkeligheten. Skolekorps er en hobby for livet, det gir en utrolig mestringsfølelse, spilleglede og samhold.

– Lytt til kidsa

En av Norges mest kjente musikere, Ivar Christian «Ravi» Johansen, har bakgrunn som skolekorpsmusikant, og har arrangert flere konserter sammen med skolekorps. Ravi sier han ikke er med på premisset om at mange synes korps er ukult.

Hvis korps ikke er kult, så er ikke det på grunn av musikken, for musikk vil alltid være kult og vil alltid behage ørene til kidsa i den ene eller andre formen, sier artisten.

– Jeg er ikke så opptatt av tradisjonen, av marsjene og korps-oppgaven på 17. mai. Jeg er opptatt av sam-musisering. Å gjøre korps kult, innebærer å lytte til kidsa. Hvilke instrumenter liker de? Hvilket repertoar vil de spille? Vil noen synge? Vil noen spille el-gitar? Alt er mulig.

Mikkel Solberg trekker fram filmmusikk som ett eksempel på at korps egentlig er en del av noe mange liker, og som er regnet som mer kult. Ravi har flere eksempler.

– Mange utøvere av janitsjar-instrumenter gjør toneangivende og halsbrekkende ting. Gruppen Gurls er et godt eksempel, med saxofonist Hanna Paulsberg. Et annet eksempel er Cezinando, som har turnert med blåsere på festival i hele sommer.

Ivar "Ravi" Johansen på scenen under åpningsshowet til Norway Cup 2015

KULT: Ivar "Ravi" Johansen mener korps er kult.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix