Hopp til innhold

Tapte søksmål etter spiralnekt

Den katolske legen Katarzyna Jachimowicz tapte søksmålet hun anla mot Sauherad kommune.

Katarzyna Jachimowicz (montasje)

TAPTE SØKSMÅLET: Katarzyna Jachimowicz anla søksmål mot Sauherad kommune, men tapte.

Foto: Nils Martin Brandvik / NRK

Det skriver Telemarksavisa. Katarzyna Jachimowicz er opprinnelig fra Polen. Hun er troende kristen, og lege. Hun reserverte seg mot å henvise kvinner til abort, og å gi dem abortliknende prevensjon. Dermed fikk hun sparken for å følge sin egen samvittighet.

Fra 2011 til 2015 jobbet hun som fastlege i Sauherad i Telemark – en kommune med omtrent 4500 innbyggere, og som i perioder har skreket etter fastleger som ønsker å arbeide der.

I dag falt dommen i saken, og Jachimowicz tapte.

– Jeg er meget skuffet over dommen. Jeg kommer likevel ikke slutte å jobbe som lege. Hva som skjer videre må jeg diskutere videre med min advokat, sier Jachimowicz til NRK.

Det er Håkon Bleken som er legens advokat.

– Min klient er selvfølgelig skuffet, men vi har ikke fått gått gjennom dommen skikkelig enda. Vi stiller oss litt uforstående til avgjørelsen.

Han sier hans klient trolig vil anke dommen.

Følte seg usaklig oppsagt

Hun saksøkte kommunen fordi hun mente hun var usaklig oppsagt. For da regjeringen til slutt landet på at fastleger ikke har rett til å reservere seg mot å selv sette inn spiral hos pasienter som ønsker det, måtte fastlegene enten slutte i jobben eller utføre denne oppgaven.

Jachimowicz ville ingen av delene.

– Jeg ble lege for å behandle folk og for å hjelpe mot sykdommer og forskjellige lidelser, ikke for å drepe noe liv, sa hun til NRK tidligere i vinter.

Ordfører i Sauherad, Mette Haugholt sier de er glade for dommen, og at de er glade for at deres argumenter er blitt hørt i saken.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark