Hopp til innhold

Tapte millioner på tunnelstenging

- Det har vært en påkjenning å se mine 17 ansatte måtte gå på dagpenger, sier Trine Moss Evensen i Tollerudgrillen ved E18. Tirsdag ble det kjent at Vegdirektoratet ikke vil gi erstatning til de næringsdrivende langs E18 som tapte på at veien ble stengt etter raset i Hanekleivtunnelen.

Hanekleivtunnelen
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

- Vi er veldig skuffa over å bli så lite verdsatt av Vegdirektoratet, sier Moss Evensen, som er eier og daglig leder av Tollerudgrillene ved E18.

Fikk brev

Hun er en av fire næringsdrivende som tirsdag mottok et brev der Vegdirektoratet skriver at det ikke foreligger et ansvarsgrunnlag i saken. I brevet heter det:

"Vi kan heller ikke se at de næringsdrivende langs E18 har slik konkret og nærliggende interesse i at veien holdes åpen at vilkåret om adekvat årsakssammenheng er oppfylt."

- De sier at vi ikke er avhengig av at veien er åpen. Men det er ikke riktig, jeg hadde ikke drevet Tollerudgrillen der den ligger hadde det ikke vært for E18, sier hun.

Enorm påkjenning

De fire næringsdrivende hadde et krav på rundt 10 millioner kroner for tap de hadde mens tunnelen var stengt.

For Trine Moss Evensen har det vært en enorm påkjenning å måtte stenge virksomheten sin nærmest på minuttet, og se at hennes 17 ansatte måtte gå på dagpenger. Økonomisk har hun tapt 1 million kroner. Det er mye penger for hennes lille firma, men en dråpe i havet for Vegvesenet, mener hun.

Fylkesmann Mona Røkke reagerer også på avslaget. Hun mener de næringsdrivende kom med et rimelig krav.

- Jeg synes det ligger et betydelig moralsk ansvar her. De næringsdrivende burde fått en kompensasjon for å hjelpe på noen av de ulempene de har hatt ved dette, sier hun.

Kan bli rettssak

Fylkesmannen skrev i vår et brev til samferdselsministeren der hun støttet de næringsdrivende. Nå vil Mona Røkke at Fylkesmannen går sammen med de næringsdrivende og deres advokater for å vurdere både det politiske og det juridiske grunnlaget i saken.

Moss Evensen ser at de kanskje må ty til rettssak for å få erstatning.

- Det skulle jeg ønske vi kunne slippe nå, det har vært en tung tid. For oss har det vært vanskelig å komme i gang igjen, og økonomisk vil dette følge oss, sier hun.