Tam tiur passer posten og følger i barnehagen

ULEFOSS (NRK): Tiuren sitter på taket av postkassene som om den var en vanlig småfugl i boligstrøket og spiser av fugleneket. Den blir ikke skremt av verken hunder eller mennesker.

PÅ POST: Tiuren har godt utsikt fra postkassestativet og passer på at han ikke går glipp av moroa.

I går var den på besøk i gården til den svært fugleinteresserte naboen Cato Nord midt i nabolaget på Berget på Ulefoss i Telemark.

– Det er litt spesielt at den har en den har slått seg ned i boligfelt. Den har oppholdt seg her i to måneder og er ikke aggressiv.

Mett og tam tiur

Den tamme tiuren spiser seg god og mett både på rester av julenek og fuglefrø der den vandrer omkring.

Foto: Cato Nord

Han forteller at den overhodet ikke er redd for mennesker og har blitt en populær kar i boligfeltet. Den har slått seg ned i hager og spiser av julenek.

– Den er litt treig om morgenen, den sitter stort sett og sover oppe i ei furu.

Cato Nord er over middels interessert i fugler, og sier det ikke er så uvanlig at hormonforstyrrelser hos tiur kan få dem til å trekke mot folk og hus, spesielt om våren. På høsten derimot kan det være fordi det er blitt jaga fra reviret sitt.

Vart ikkje kvitt tiuren på taket

Følger i barnehagen

– Denne tiuren sitter nå inne på verandaen, spiser julenek og passer på posten – den har til og med fulgt etter barn som skal i barnehagen!

I tillegg sitter den gjerne på taket på skolen, passer posten i fellesstativet, er publikum på skøytebanen og koser seg med å sitte i fugleneket og spise.

– Men hva skjer når våren kommer og den blir fyrig og viril?

– Den kan jo bli aggressiv, men jeg har høy terskel for å fjerne den fra begynnelsen. Foreløpig lar jeg den være og håper den drar til skogs snart.

Måtte flytte bilen

Lenger oppe i boligfeltet bor familien Skårdal Evensen som tiuren har vært på besøk hos i flere uker.

– Første gangen skulle jeg bare ut og lufte noen dyner, og da satt den på og nappa i tujahekken. En annen gang satt den midt på plassen så jeg måtte parkere et annet sted, sier Henriette Skårdal Evensen.

Henriette Skårdal Evensen og barna

Henriette Skårdal Evensen, barna Oskar på 3,5 år, Martin på 5,5 år og babyen Nora synes tiuren er et artig syn.

Foto: Anita Moland / NRK

Tiuren som ennå ikke har fått noe navn slo i forgår i hjel litt tid ved å tusle til lekeplassen der den så på at ungene skøyta. Deretter spiste den på naboens fuglenek og heiv i seg litt brød.

– Er dere litt bekymra fordi det er en så stor fugl?

Nei, ikke nå som den er så rolig, men kanskje til våren. Men nå, når den rusler etter når vi skal til barnehagen, er det bare moro! sier Henriette Skårdal Evensen.

Tam tiur på Ulefoss

Enn så lenge får tiuren holde til i boligområdet på Ulefoss.

Foto: Cato Nord

Les også: