Takker svenskene for godt hummerfiske

Fisker Tom Erling Sollie mener vestfoldinger kan takke svenskene for at hummerfisket er bedre enn på Sørlandet.

Vi kan takke svenskene for at det er bedre hummerfiske i Vestfold enn i agderfylkene. Det mener hummerfisker Tom Erling Sollie.

Tom Erling Sollie håper på et like godt hummerfiske som i fjor.

Starten på hummerfisket har alltid vært en spesiell dag for Tom Erling Sollie. Han har satt teiner i Tønsbergfjorden i mer enn 40 år, og kjenner hver grunne, hver holme og de hemmelige plassene. Forventningene til årets sesong er store.

– Fjoråret var faktisk den beste sesongen jeg har hatt. Jeg fikk vel totalt rundt 100 i teinene, og kunne ta vare på rundt 25 av dem, sier Sollie.

Hummer

Sollie viser fram årets første fangst.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

«Hjemme hos»: Følg hummeren LIVE
Les: Kjemper om å få flest hummer
Les: Fikk knallblå hummer i teina

Positiv til maksmål

Statistikken fra Havforskningsinstituttet viser at det nå er bedre hummerfiske i Vestfold enn på Sørlandet. I Vestfold tas det 1,2 hummer per 10 teiner, mens tallene for agderfylkene er 0,9 hummer per 10 teiner.

– En viktig del av årsaken er svenskenes fredning av rognhummeren. Svensk hummeryngel driver med strømmen over til Vestfold, sier Sollie.

– Det har vært rognhummerfredning siden 1995 og jeg er ganske sikker på at vi nå ser effekten.

Tirsdag kunne NRK.no fortelle at forskere vil ha maksmål på hummer i tillegg til minstemålet. Årsaken er at opp til 80 prosent av den lovlige hummeren i et område fiskes opp på bare en sesong.

– Jeg er veldig positiv til forslaget. Den store hummeren produserer mye mer yngel enn mindre hummer, og det er derfor lurt å ta vare på den.

Årets fangst

Sollie har startet årets hummerfiske med ti teiner i vannet. Teinene er fylt med saltede laksehoder som lukter enda verre enn de ser ut.

Nå skal teinene dras opp, morgenen etter at de ble satt ut.

– Her er det både hummer og krabbe, sier Sollie.

– Men den er liten. 26 centimeter. Den er litt liten, men over minstemålet på 25 centimeter. Vi kan ta den med hjem.

Tom Erling Sollie

Tom Erling Sollie trives godt i båten.

Foto: John-André Samuelsen / NRK