Syr 4000 kostymer på 90 dager

Hundrevis av mennesker jobber døgnet rundt før oppsetningen av «Oliver Twist» på Hjertnes kulturhus.

ann-kristin hansen syr kostymer til oliver

ENORM INNSATSVILJE: Ann-Kristin Hansen er kostymeansvarlig for musikalen «Oliver» og skal sy tusenvis av kostymer. Her tar hun mål av Stefan Ingar Mo som er en av skuespillerne i oppsetningen.

Foto: Lina Hekkli / NRK

Musikalen «Oliver Twist» har gjort stor suksess både på Broadway i New York og i Londons West End. Nå håper Sandefjord Teaterforening å videreføre suksessen til Hjertnes kulturhus der stykket har premiere 23. oktober.

Med 170 skuespillere på scenen og 700 seter å fylle blir «Oliver Twist» en stor produksjon og bak kulissene jobber over 300 ildsjeler på spreng for å få alt klart før teppet går opp.

ann kristin syr kostymer til musikalen oliver

BÅNN GASS: Ingrid Bjørnstad, Turid Stokkeland, Ann-Kristin Hansen og Marthe Andersen jobber på spreng for å få klar tusenvis av kostymer.

Foto: Lina Hekkli / NRK

Kostymeansvarlig Ann-Kristin Hansen og hennes medhjelpere må ha over 4000 kostymer klare til premieren og har nærmest flyttet inn på systua.

– Jeg sa ja til jobben, men visste vel ikke helt hva jeg gapte over. Jeg jobber fra ni om morgenen til ni om kvelden. Jeg lever og ånder for teater og fryder meg når jeg ser skuespillerne tar på kostymer og blir den de ønsker å være, sier Hansen.

Tilbake til 1850-tallet

Musikalen er basert på Charles Dickens berømte «Oliver Twist» om den foreldreløse gutten som ender gatelangs som lommetyv. Stykket finner sted i England på 1800-tallet, noe som også reflekteres i kostymene.

ann-kristin hansen syr klær til oliver

STOR OPPSETNING: Camilla Hansen og Stefan Ingar Mo er to av over 170 skuespillere som inntar scenen i Hjertnes kulturhus.

Foto: Lina Hekkli / NRK

Prosjektet tar Ann-Kristin på en tidsreise. Hver dag syr hun underskjørt og krinoliner, lange frakker og halstørkle. Gamle skinnjakker blir til hatter og gardiner får nytt liv som elegante aftenkjoler. Mange av klærne er donert og sydamene har gravd langt tilbake i egne klesskap.

– Alle skuespillerne skal ha mellom tre og fem skift hver, så vi kommer nok opp i cirka 4700 kostymer. Det er en stor utfordring, men det skal gå bra, lover hun.

Det blir satt opp ti forestillinger med «Oliver» på Hjertnes kulturhus fra 23. oktober til 6. november.

LES OGSÅ: Her er skolen hvor «ingen» slutter