Hopp til innhold

Solveig (95) jubler over å få gå på ski

STAVERN (NRK): Solveig Gjelseth (95) får dyrke skiinteressen sin på sykehjemmet. De håper å kunne være et forbilde for andre.

Solveig Gjelseth holder ski og staver.

AKTIV: 95-åringen har gått på ski siden hun var bare fire år gammel. Hun er glad for at hun bor på et sykehjem der hun fortsatt får mulighet til å oppleve slikt.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

Da sykepleier Silje Myhre Johansen ved Stavern sykehjem fikk høre at Solveig Gjelseth (95) hadde gått mye på ski som ung, tok hun med seg ski hjemmefra og bestemte seg for å ta med 95-åringen på tur.

Det ble en suksess.

– Det er mange, mange år siden sist jeg gikk på ski. Jeg gjorde det mye da jeg var ung, og det var moro å oppleve det igjen, sier Gjelseth, som med ski på beina inntar enten rullestolen eller en sparkstøtting på skiturene.

Nå håper de at andre kan la seg inspirere.

– Det er bra å ikke bli satt langt i bakgrunnen. Vi er gamle og har erfaring. Det er viktig å se at en kan gjøre noe annet på sykehjemmene enn å bare sitte i en stol, sier 95-åringen.

UVANLIG SYN: – Det er ikke hver dag en ser en eldre dame sitte i rullestol med ski på beina, sier sykepleier Silje Myhre Johansen med et smil.

Hver sin aktivitetskalender

Det siste året har sykehjemmet hatt et spesielt fokus på aktivitet. De har nemlig vært gjennom sertifiseringsordningen Livsgledehjem, og fikk nettopp beskjed om at de fyller kriteriene.

– Det er et kvalitetsstempel. Du kan sammenlikne det litt med å få en Michelin-stjerne, sier Rakel Kristiansen, avdelingsleder ved Stavern sykehjem avdeling Farris.

Rakel Kristiansen i mørk genser.

TILPASSET PASIENTEN: – Vi har fokus på individrettet aktivitet og pleie, sier avdelingsleder Rakel Kristiansen.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

Hver pasient har sin egen aktivitetskalender som er tilpasset dem. Blant annet er det blitt arrangert både gårdsturer og Hawaii-fest.

– Pasientene blir stimulert på en helt annen måte enn tidligere, og de ansatte blir motiverte av dette. Vi ser også at det får uttelling på arbeidsmiljøet, sier Kristiansen.

Hundrevis av tomler opp

Forrige gang Gjelseth var på skitur, ble det filmet og delt i en gruppe på Facebook. Der har den allerede fått flere hundre tomler opp, og nesten tusen delinger.

Gjelseth håper videoen kan føre til at andre blir inspirert.

– Det er noen som tror at når du kommer på sykehjem så skal du bare sitte i en stol, men da kan vi være et forbilde her.

– Å sitte stille i en stol er farlig for kroppen. Det burde de spre over hele landet, fortsetter hun.

Solveig Gjelseth og Silje Myhre Johansen på skitur.

SKIGLAD: Før 95-åringen flyttet til sykehjemmet i Larvik, bodde hun i Kjose med skiløyper rett utenfor døren. – Jeg har bestandig likt å gå på ski. Jeg var ikke mer enn fire år da jeg gikk over en mil, forteller 95-åringen.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

Også Kristiansen synes det er fint at andre kan se at det finnes muligheter i en travel hverdag.

– Man må gjøre det som en integrert del av hverdagen og de arbeidsoppgavene vi har. Det er tid innimellom, men jeg tror man må lære seg til å se at det finnes tid. Det trenger ikke å ta så lang tid. Man trenger ikke bruke en halv dag på dette, det kan være fem-ti minutter.