Hopp til innhold

– Jeg synes det er ganske ille

En ansatt i Omsorgstjenesten i Grenland svindlet Astrid Thorstensens søster for flere titusener. Likevel ble hun aldri siktet for forholdet til tross for at hun innrømmet svindelen.

Astrid Thorstensen

Astrid Thorstensens pleietrengende søster ble svindlet av en ansatt i Omsorgstjenesten i Grenland.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Jeg merket det den gangen hvor hun hadde lagt ut så mange penger, og så kvitteringene som hang bakpå regningene.

Det var ved påsketider i fjor Astrid Thorstensen først stusset ved økonomien til hennes pleietrengende søster. Blant annet reagerte hun på innkjøp av dagligvarer.

Jeg sjekket til og med på den ene regningen som lå nærmest. Varene var inne i hyllen, men det manglet en flaske Salmiak, litt grønnsåpe og andre vanlige varer, forteller hun.

Innrømmet misbruk

Det var en betrodd ansatt hos Omsorgstjenesten som hadde ansvaret for Thorstensens søster. Men da daglig leder i Omsorgstjenesten, Katrine Evensen begynte å sjekke hva som hadde skjedd, oppdaget hun flere regelbrudd, og det hun mente var klare lovbrudd.

I et møte innrømmet den ansatte overfor ledelsen at hun hadde tatt ut penger fra pasientens konto.

Hun har innrømmet å ha benyttet en pasients bankkort som sitt eget. Hun har betalt sine egne regninger, har betalt sin egen mat, og har benyttet dette bankkortet som sitt eget.

I ettertid har hun tilbakebetalt noe til en av kundene hun har misbrukt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Katrine Evensen og Astrid Thorstensen

Katrine Evensen i Omsorgstjenesten mener politiet har gjort en for dpårlig jobb.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Politiet har gjort en for dårlig jobb

Evensen anmeldte forholdet og la ved et underskrevet referat fra møtet. 5. mars ble kvinnen dømt til 30 dagers samfunnstjeneste i en tilståelsesdom.

Hun ble dømt for å ha innrømmet å ha tatt penger fra en annen pasient. Det overrasket Katrine Evensen.

– Det er jo helt tydelig at de ikke har tatt med seg hele saken. Da vi anmeldte saken var det med et utgangspunkt i en annen pasient enn det som ligger i dommen.

Omsorgstjenestens advokat Ole Martin Meland, Reagerer på at det tok 10 måneder fra anmeldelse til dom, og sier han flere ganger har purret på politiet, uten å få vite status i saken. Han mener det er problematisk at politiet ikke har tatt med i siktelsen det kvinnen har innrømmet overfor arbeidsgiver.

– Det blir problematisk fordi det er fornærmede i denne saken, i tillegg til pårørende, som lurer på hvorfor deres krav ikke er med, og hvorfor denne saken ikke er med i straffesaken som har blitt gjennomført.

– Grundig og riktig jobb

Ole-Martin Meland

Advokat Ole Martin Meland mener saken er problematisk.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Politiadvokat Svein Folkestad mener politiet har gjort en riktig og grundig vurdering av saken.

– Dommen som foreligger bygger på den påtalemessige vurderingen i saken. Ut fra de opplysningene som ligger i saken er det dette vi mener det er dekning for å sikte denne personen for.

– Betyr det at det man kan innrømme overfor en arbeidsgiver, og setter signaturen sin på, ikke nødvendigvis holder i forhold til retten?

– Vi må se på opplysningene i saken ut fra strafferettslige vurderinger og strafferettslige krav til bevisvurdering, så det kan være forskjellig, sier Folkestad.

Saken sendes nå videre til statsadvokaten.