Hopp til innhold

Svalebarna i garasjeanlegget er døde

I forrige uke fortalte NRK om svaleparet som lærte seg å åpne porten til et parkeringshus i Tønsberg. Nå har de mistet barna sine.

En av svaleungene på gulvet

KLARTE SEG IKKE: En av svaleungene på gulvet i parkeringshuset. Noen har prøvd å mate dem med brødsmuler, men det spiser ikke svalene.

Foto: Freddy S. Fagerheim / NRK

Svalene hadde lært seg å åpne porten inn til parkeringshuset på Olsrød Park i Tønsberg ved å fly foran sensorene til porten.

Les og se hvordan svalene åpnet porten selv.

Historien om svaleparet vakte oppsikt hos fagfolk, som aldri hadde sett noe lignende.

Men gleden ble dessverre kortvarig for det oppfinnsomme svaleparet. Nå er nemlig alle de tre barna deres døde. De ligger på betonggulvet under reirplassen.

– Hadde de fått omtrent ei uke til på seg, hadde de vært flyvedyktige, sier ornitolog Ragnar Syvertsen. Ut fra bildene å dømme er fjærdrakta helt i rute, og de ser også velfødde ut.

På Olsrød Park i Tønsberg

HER ER FORHISTORIEN: Se hvordan svalene åpnet porten for å komme inn til barna sine.

Tror de har blitt skremt

Ornitologen sier det er veldig sannsynlig at fugleungene har blitt skremt og hoppet ut av reiret før de var klare.

– De kan ha blitt skremt av for eksempel lyden av et bilhorn, og dersom først én hopper ut av reiret, blir de andre også fort stresset og hopper etter.

Ornitolog Syvertsen

TÅLER FALLET: Ornitolog, Ragnar Syvertsen, mener svaleungene mest sannsynlig tåler fallet på drøye to meter. Men uten mat fra foreldrene sine vil de klare seg i maks halvannet døgn.

Foto: privat / privat

Når svaleungene først har havnet på bakken, mener Syvertsen at foreldrene gir opp svaleungene.

– Det er lite trolig at de fortsetter å mate ungene på bakken, sier han.

– Når ungene har fått en del fjær, begynner de å bevege seg litt i og rundt reiret. I denne perioden er de veldig sårbare. Det er ikke så mye som skal til for at de blir skremt og hopper ut av reiret forteller, Syvertsen.

Tåler fallet

Svalereiret ligger drøye to meter over bakken, og det er ikke nødvendigvis fallet som har tatt livet av ungene. Men når de har havnet på bakken, og ikke lenger får mat, klarer de seg bare i halvannet døgn før de dør på grunn av matmangel.

Bare et tomt reir igjen.

TOMT REIR: Svalereiret oppå ventilansjos-aggregatet er tomt. For å bygge et slikt reir henter svalene ca. et halvt gram leire for hver flytur. Dette blander de med spytt og binder det sammen med tørre gresstrå. Avhengig av reirets størrelse, men de må fly mellom 750 og 1400 ganger frem og tilbake med byggematerialer.

Foto: Freddy S. Fagerheim / NRK

Rundt de døde fugleungene på gulvet ligger det en del brødsmuler, så det kan se ut til at noen har prøvd å mate dem.

– Det har nok vært en god tanke bak, men fuglene spiser insekter som de får fra foreldrene sine, og de spiser ikke brød, sier ornitologen. De er jo rødlista, disse fuglene her, så det var synd at de ikke klarte seg. De har nok rett og slett blitt skremt og hoppet før de var flyvedyktige, sier Syvertsen.

Kan det være at svaleforeldrene legger et kull til i år?

– Normalt er det bare ett per sesong, noen få ganger to. Men jeg tviler på at de prøver seg igjen i det samme reiret, avslutter ornitologen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark