Hopp til innhold

Har klatret siden hun kunne krabbe – nå vil Sunniva (16) bli best i verden

16 år gamle Sunniva Øvre-Eide har klatret hele livet. Nå er hun en av de beste juniorklatrerne i Norden. Drømmen er å bli best i verden.

Det er en helt vanlig kveld med trening i Skien Fritidspark. Sammen med pappa Roar Olsen har Sunniva Øvre-Eide klatra helt siden hun krabba på bakken.

Veggen som troner over dem er høy og full av utfordringer. Flere av klatrerutene har Sunniva selv satt sitt preg på.

– Det er moro å lage ruter som gir en god flyt når du klatrer. Da er det enklere å klatre fort og få gjort det bra, forklarer Sunniva og fester knuten som binder henne til klatretauet.

Sunniva Øvre-Eide, klatring

TRENING: Sunniva Øvre-Eide og faren Roar Olsen i Skien Fritidspark.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / NRK

Kan nå langt

I slutten av påsken gjennomførte 16-åringen en imponerende bragd.

I en stupbratt fjellvegg på Hvarnes i Lågendalen utfordret Sunniva naturens grenser og klatreruta «Ouich». Hun ble den yngste jenta i Norge som noen gang har gjennomført en klatrerute med graden 8b+.

At det kun er tre andre, alle menn, som har gjennomført den samme ruta tidligere, sier mye om prestasjonen. Klatreveggen har overheng, som betyr at den ikke er loddrett, men går utover.

– Det er en veldig bratt og fysisk krevende rute som er over tretti høydemeter, sier journalist Lisa Kvålshaugen Bjærum.

Hun følger hun klatremiljøet tett gjennom jobben i magasinet FriFlyt og norsk-klatring.no. Bjærum forteller at Sunniva Øvre-Eide er en klatrer med masse potensial.

– Hun behersker flere stiler og har gode resultater fra konkurranser. Hvis hun holder seg skadefri framover, kan hun nå veldig langt.

Lisa Kvålshaugen Bjærum

FØLGER KLATREMILJØET: Klatrejournalist Lisa Kvålshaugen Bjærum har tro på Sunniva Øvre-Eide.

Foto: Privat

Eget treningsrom hjemme

Sunniva er født inn i en klatrefamilie og med pappa som barnevakt, ble interessen tidlig sådd, med familieturer til høye topper og spennende klatrevegger som ga mestringsfølelse.

Og i hjemme i huset i Porsgrunn laget de et eget buldrerom i 2009 – en klatrevegg som strekker seg fire meter fra kjelleren og en etasje opp.

Buldrerom

BULDREROM: Hjemme i Porsgrunn har familien et eget klatrerom.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Der har Sunniva lagt ned utallige treningstimer. Og etter ti år i buldrerommet, ser faren at datteren har klatret forbi på vei mot toppen.

– Jeg blir veldig misunnelig på hvor sterk man kunne blitt om man hadde begynt tidlig, smiler Roar Olsen.

Drømmer om OL

For Sunniva er målet å bli best i verden. Hun er allerede blant de beste juniorene i Norden. Og med plass på juniorlandslaget trener hun for et mål i seniorklassen – å klatre med norsk flagg som 20-åring under OL i Paris i 2024.

– Jeg vil jo bli en så god klatrer som mulig, og OL er noe av det beste man kan være med på, sier hun.

Sunniva Øvre-Eide, klatring

KONSENTRERT: Sunniva Øvre-Eide sikter mot toppen. Her høyt over bakken i Skien Fritidspark.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / NRK

En som også har fulgt med på Sunniva sine prestasjoner den siste tiden er Tina Johnsen Hafsaas (26). Hun er selv på seniorlandslaget og flere ganger norgesmester i klatring.

– Vi har nok aldri hatt en så ung og lovende jenteklatrer i Norge noensinne. I OL må du beherske de to disiplinene buldring og tauklatring, og Sunniva er ivrig på begge deler. Det er et godt utgangspunkt, sier Hafsaas.

Hun forteller det er hard konkurranse internasjonalt.

– Sunniva sine prestasjoner på stein er veldig imponerende i norsk standard. Internasjonalt ser man større prestasjoner av unge jenter, men dette på en stil som er nærmere innendørs klatring. Sunniva klatrer store og mektige linjer på en stil som er vanskelig og krevende. Hun imponerer og inspirerer mange, sier Hafsaas.

Tina Hafsaas

PÅ LANDSLAGET: Tina Johnsen Hafsaas er flere ganger norgesmester og VM-deltaker.

Foto: Arc’teryx

Tøff vei til topps

Veien mot drømmen er hard og kronglete. For å bli best er det mye som må klaffe. Man må trene mye og terpe på detaljer.

Armer og fingre er slitne etter flere runder opp og ned klatreveggen i Skien Fritidspark. Nesten helt på toppen av den vanskeligste ruta glipper taket. Sunniva faller, men blir fort bremset av faren som sikrer.

– Åhh, jeg gjør nesten alt feil i starten, sier hun selvkritisk.

Det å falle ned er også en del av veien til topps.