Hver formiddag like før klokka elleve kommer andeflokken tuslende til Rema 1000 på Herøya i Porsgrunn. Her har de håp om å få en gratis matbit, skriver PD.
Men verken kunder eller kjøpmann Pål Huseby Larsen, setter pris på det nærgående besøket.
Kjøpmann Pål Huseby Larsen sier det ikke er ideelt med ender både i og utenfor butikken.
Foto: Lars Tore Endresen / NRK– De står på utsida av døra og venter på å bli mata. De har også vært på vei inn ved et tilfelle, og vi måtte jage dem ut igjen. Vi ønsker jo ikke å ha dyr som kan skape smittefare eller være en fare for matsikkerheten utenfor døra eller inne i butikken.
Han sier de vil komme tilbake så lenge de får mat.
– Jeg håper kundene kan la være å mate endene utenfor butikken slik at de kan trekke tilbake til fjorden hvor de bør være.
– Genetisk forurensning
NRK har tidligere fortalt om store flokker av tamme ender på Ulefoss som skaper problem i trafikken. Dyrevernere har reagert skarpt på det de mener er« snobbejakt» på ender og vil ha full stopp på det de karakteriserer som dyreplageri og galskap.
Nesten alle tamme ender i Norge er satt ut av godseiere i Telemark. Løvenskiold Fossum har fått lov av Miljødirektoratet til å sette ut 8.000 ringmerka stokkender for jakt i Luksefjellområdet, mens Cappelen Skoger har satt ut rundt 1.000 svenske tam-ender i året.
Ornitolog Jan Erik Tangen reagerer sterkt på at tam-endene nå også har spredt seg til Porsgrunn.
Ornitolog Jan Erik Tangen mener det blir helt feil at tusenvis av ender som er alet opp i Sverige spres i norsk natur.
Foto: Lars Tore Endresen / NRK– Det er et skrekkeksempel på genetisk forurensing, for disse har jo ikke fryktreaksjoner i det hele tatt.
Han sier dette er svært uheldig fordi noen av endene ikke har normale trekkreaksjoner. De har ikke hatt voksenfugler som har lært dem dette.
– Jeg har hørt om ender som fryser fast i vannet i Skien fordi de ikke trekker unna.
– Myndighetene har ikke gjort jobben sin
Også i Porsgrunn kommune skaper tam-endene harme. Kjell-Henrik Semb er miljørådgiver.
Miljørådgiver Kjell-Henrik Semb vil ikke forby fuglemating fordi det ofte er slik barn blir interessert i natur.
Foto: Lars Tore Endresen / NRK– Jeg synes det er tragisk at det skal være lov å sette ut tamme ender til såkalt «sosial hyggejakt» og at endene må klare seg sjøl når vannet fryser på. Da går de den sikre død i møte.
– Hva kan kommunen gjøre med dette her?
– Her er det noen som påfører kommunen et problem. Det er en som tjener penger på dette her, og så er det noen myndigheter som ikke har gjort jobben sin.
Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Løvenskiold Fossum Skog. Hos Miljødirektoratet sier de at de vil kommentere dette senere.
De kan nesten stille klokka etter når endene kommer til butikken på Herøya i Porsgrunn. Det er hver dag, like før klokka 11.
Foto: Lars Tore Endresen / NRK