Tester ny metode for rekonstruksjon av bryst

– Jeg er en «prøvekanin» og har stor tro på BRAVA-metoden, sier Rita Evensen. En spesialtilpassa sugekopp ekspanderer huden slik at et nytt bryst kan lages.

BRAVA-metoden krever bruk av helt spesielt utstyr.

BRAVA-metoden krever bruk av helt spesielt utstyr. Den spesielle sugekoppen må brukes i rundt tre uker før og etter hvert inngrep.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Sykehuset Telemark vil som første offentlige sykehus i landet prøve ut en ny metode for rekonstruksjon av bryst.

Hvert år får 3000 kvinner i Norge påvist brystkreft. Rundt 30 prosent av disse må fjerne ett eller begge brystene.

Rita Evensen er glad for å få prøve ut BRAVA-metoden.

– Jeg føler at jeg går i bresjen for at også andre kvinner skal få prøve BRAVA-metoden, sier Rita Evensen.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

– Vi mener at denne metoden er svært skånsom for pasientene, sier kirurg Anadi Begic.

Den såkalte BRAVA-metoden innebærer mindre kirugi og raskere rekonvalesens enn andre mer brukte metoder for rekonstruksjon av bryst.

Inviterer 60 kvinner

Ved hjelp av en spesiell sugekopp utvides huden, og fettvev fra for eksempel magen sprøytes inn for å fylle opp det rekonstruerte brystet til passende størrelse.

– Måten dette gjøres på sparer kvinnen for større operasjonssår. Det blir kun stikksår i området på kroppen der vi henter fettvev og også rundt det nye brystet der vevet sprøytes inn, forklarer Begic.

Operasjonen er dagkirurgisk, og kvinnene må regne med å gjenta en slik operasjon fra 2 til 6 ganger.

Sykehuset Telemark inviterer til sammen 60 kvinner til en større studie. Halvparten vil få den mest vanlige metoden der hud fra kvinnens mage blir brukt til å forme et nytt bryst. Denne metoden kalles ofte DIEP-metoden. Den andre halvparten får rekonstruert ved BRAVA-metoden.

– Målet med dette prosjektet er å finne ut hvilket av de to inngrepene som gir best resultat for pasientene, sier Begic.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Sykehuset Telemark vil som første offentlige sykehus i landet prøve ut en ny metode for rekonstruksjon av bryst. Metoden gir kvinnene minimalt med operasjonsår og raskere rekonvalesens.

SE VIDEO: Reportasjen om metoden fra NRK sendt tirsdag 17.juni 2014.

Fordeler og ulemper

– Jeg føler at jeg går i bresjen for at også andre kvinner skal få prøve denne metoden, sier Rita Evensen.

Venstre bryst er rekonstruert ved BRAVA-metoden.

Denne kvinnens venstre bryst er rekonstruert ved BRAVA-metoden.

Foto: Sykehuset Telemark

Evensen fra Nedre Eiker er en av de første til å prøve den såkalte BRAVA-metoden for rekonstruksjon av bryst etter brystkreft.

– Det er spennende når jeg tar av BRAVA-koppen å se at det skjer noe med huden min. Jeg føler at metoden er veldig naturlig, og jeg slipper å bruke kunstige implantater, sier Evensen.

Rita har rekonstruert begge brystene etter kreften. Venstre bryst ble svært mislykka og et silikonimplantat måtte fjernes.

Kirurgen ved Sykehuset Telemark har reist til Miami i USA for å lære metoden av Dr. Roger Khouri som har utviklet BRAVA-metoden.

– Ulempen er at pasientene må bruke sugekoppen i ti timer daglig i tre uker i forkant og etterkant av hvert inngrep, sier Begic.

Han tror likevel at fordelene ved kortere operasjontid, mindre operasjonssår og at pasientene kommer raskere på beina igjen oppveier ulempene.

– Gleder meg til å få brystet tilbake

Evensen kan bekrefte at det i starten var vanskelig å få sove med sugekoppen hengende på kroppen, men hun er likevel fornøyd med prosessen.

– Nå gleder jeg meg til å bli hel igjen og få brystet tilbake, sier Evensen.

Hun er frisk etter at hun fikk diagnosen i 2010. Nå har hun et sterkt ønske om å legge sykdommen bak seg og få muligheten til å se framover.

– Uten bryster blir jeg minnet om sykdommen og alt jeg har vært gjennom hver eneste dag. Det vil helst slippe, sier Evensen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Vigdis Hella

Vigdis Hella gir deg de lokale nyhetene

Vigdis Hella gir deg de lokale nyhetene