Hopp til innhold

Studenter reagerer på ekstra eksamen – føler seg utsatt for mistillit

Etter et allerede tungt studieår, risikerer studentene plutselig å få en ekstra eksamen. – Det skaper ekstremt mye ekstra stress, sier studentleder.

Studentleder Karoline Lie ved Universitetet i Sørøst-Norge

SKAPER STRESS: Mange er redde for den muntlige framføringen. Det skaper ekstremt mye stress, sier studentleder ved Universitetet i Sørøst-Norge, Karoline Lie.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Det er en tung tid for studentene. Dette en belastning som de burde vært spart for, sier studentleder ved USN, Karoline Lie.

I et prosjekt blir 6–8 av 75 maritime studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) trukket ut til muntlig eksamen i vår. Det kommer i tillegg til skriftlig eksamen.

Lie viser til studentundersøkelsen som kom i forrige uke. Der svarer nær halvparten av studentene at de har alvorlige psykiske plager.

Frustrerende

Studentene har klagd til USN på den muntlige eksamen. De reagerer også på at de fikk kort varsel. Studentene har ikke fått medhold i klagen.

– De er rimelig frustrerte. De synes også det er mistillit, at noen eventuelt har fusket skal gå utover hele kullet, sier Lie.

I fjor ble rekordmange studenter utestengt fra USN, enten for juks på eksamen eller obligatoriske besvarelser.

Økningen i juks kan skyldes at det er lettere å jukse på hjemmeeksamen. På grunn av korona, var det denne formen for eksamen som ble brukt. Det sa juridisk rådgiver på USN, Catrine Schøne Brodwall, til NRK.

Studentene ble varslet om at noen kunne bli trukket ut til muntlig eksamen i februar.

– Det var en generell beskjed fra USN om at ett kull kunne få det. Klassen det gjelder fikk beskjed to dager før påske, sier studentlederen.

Hindre stryk

Universitetslektor Tor Erik Jensen sier dette ikke er for å hindre juks. Hensikten er at studentene skal forberede seg bedre til eksamen.

30 prosent strøk på forrige eksamen. Det var over dobbelt så mange som året før, sier Jensen.

– Vi tror en grundigere eksaminering, vil kunne bidra til at alle løfter seg, sier han.

Universitetslektor Tor Erik Jensen Universitetet i Sørøst-Norge

AVVISER: Universitetslektor Tor Erik Jensen avviser at prosjektet skal hindre juks. Det skal bidra til at færre stryker på eksamen, sier han.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Studentene ble varslet to måneder før eksamen. Det er ikke spesielt kort tid, mener Jensen.

De har forsøkt å møte studentenes kritikk.

– I stedet for å kjøre en generell muntlig eksamen på hele pensum, har vi valgt å konsentrere oss om materialet vi har skrevet. Det gir en «fair» sjans til å forbedre seg, sier han.

Høring

Også Universitetet i Oslo åpner for mer muntlig eksamen dette semesteret når studenter har eksamen hjemme og ikke på skolen.

I forrige semester åpnet matematisk-naturvitenskapelige fakultet også for kontrollhøringer etter hjemmeeksamen.

Det skal hindre juks og at universitetet kan stå inne for det studentene viser på eksamen. Det sier studiedekan Knut Martin Mørken ved fakultetet.

– For sertifiseringsdelen av eksamen der vi skal stemple og si at karakteren reflekterer kunnskapsnivået, må vi være trygge på at det er riktig, sier han.

Studentorganer på fakultetet er positive til en muntlig eksamen fordi det ikke skal lønne seg å jukse.

Noen får angst

Ved USN håper studentene at det ikke blir mer muntlig eksamen.

– Mange er redde for den muntlige framføringen. Det skaper ekstremt mye ekstra stress, og angst i enkelte tilfeller, sier Lie.