Studentboligene skal bekjempe ensomhet

Ensomme studenter er et økende problem, nå skal de sosialiseres med «tvang» på Universitetet i Sørøst-Norge.

Fellesområde studentkollektiv

FELLESROM: Store fellesarealer skal bli en møteplass for studentene.

Foto: Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge

– De nye studentboligene på Campus Vestfold har leiligheter der opptil 16 stykker bor sammen og deler kjøkken, sier Linda Tabita Tangen, kommunikasjonssjef i Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge.

Det høres kanskje ut som et standard bokollektiv der studentene deler på det meste bortsett fra en liten hybel, men det er én liten tvist.

Linda Tabita Tangen

Linda Tabita Tangen, kommunikasjonssjef i Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge.

Foto: Studensamskipnaden i Sørøst-Norge

– I Studentenes helse- og trivselsundersøkelse publisert i 2014 kom det fram at en av fem studenter opplever ensomhet. I den nye undersøkelsen som publiseres til høsten mistenker vi at flere vil kjenne på denne følelsen, sier Tangen.

Resultatet ble et vedtak om å bygge studentboliger som også skal være en møteplass der kjøkkenet fungerer som et stort fellesrom.

– Hyblene er ikke plassert nedover en gang, men alle har dør utover mot fellesrommet slik at man møte folk. Det blir ikke like lett å isolere seg inne på rommet, sier Tangen.

Ond sirkel

Renate Sølversen (28) kjent på ensomhetsfølelsen siden hun var i 15-årsalderen. Hun tror studentboliger som prioriterer fellesarealer bidrar til at flere kan bli kjent med hverandre.

– Følelsen av å ikke ha noen å snakke med verken når det går bra eller dårlig er frustrerende. Det blir fort gjort å tenke det er meg det er noe galt med, sier hun.

Renate Sølversen.

ENSOM: Renate Sølversen fra Stokke sier det kan være vanskelig å ta initiativ til å bli kjent.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Hun sier ensomhet er vanskelig å komme seg ut av fordi det er vanskelig å ta initiativ når selvtilliten blir ødelagt av å granske seg selv for feil.

For Sølversen ble politikken et springbrett til et mer sosialt liv. Nå er hun Fylkestingsrepresentant i Vestfold for Høyre, og har noen gode råd til ensomme studenter.

Gode råd

– Jeg har lært at ingen kommer til meg og spør om jeg vil være med, hvis de ikke vet jeg finnes, sier hun.

Hun anbefaler studenter som vil utvide nettverket sitt å begynne i det små.

  1. Finn noen som virker ålreit, og sett deg sammen med vedkommende i forelesning.
  2. Jobb med skole på bibliotek der det er andre mennesker. Selv om man ikke nødvendigvis prater, gir den en følelse av et fellesskap.
  3. Start en studiegruppe, en felles faglig plattform kan skape gode vennskap.
  4. Undersøk med Studentsamskipnaden hvilke foreninger eller idrettslag som finnes, og begynn med en fast aktivitet.
  5. Bruk sosiale medier og meld deg inn i grupper der.

Lukka nettverk

Simen Oftedahl fra Sandnes studerer barnehagelærer på siste året og bor på Campus Drammen sammen med 14 andre i bokollektiv.

Simen Oftedahl

STUDENT: Simen Oftedahl sier det er lett å bli kjent når mange bor sammen.

Foto: Privat

– Det er både fordeler og ulemper med å bo så mange sammen. Det er alltid noen å snakke med, men også rom til trekke seg tilbake, sier han.

Store deler av studentene på campus Vestfold og i Drammen er lokale, noe som kan by på utfordringer for dem som kommer fra andre deler av landet.

– De har gjerne et stort nettverk fra før og holder seg til dette, men noen bor i studentboliger, og blir «tvunget» til å bli kjent med oss andre, sier Oftedahl.

Studentboliger Universitetet i Sørøst-Norge Campus Vestfold

BOLIGER: Studentboligene som bygges ved Universitetet i Sørøst-Norge skal gjøre det lettere for studenter å komme i kontakt.

Foto: Henrik Bøe / NRK

- Lei av at ensomhet er tabu