– Nødaggregatet fungerte ikke som det skulle

Nødaggregatet skulle sørget for drift av flyplassen selv om strømmen gikk. Likevel ble flyplassen stengt i over halvannen time.

Tårnet, TORP Sandefjord lufthavn

Nødaggregatet som skulle gitt lys til blant annet tårnet på Torp Sandefjord lufthavn virket ikke som det skulle, ifølge markedssjefen ved flyplassen. (arkivbilde)

Foto: TORP Sandefjord lufthavn

Flyplassen i Sandefjord var uten strøm fra klokken 09.08 til rundt klokken 10.45 fredag formiddag.

På grunn av manglende lys på rullebanen, kunne fly verken ta av eller lande. Flere fly ble omdirigert, og flere hundre passasjerer berørt.

Ifølge informasjonssjef ved Skagerak Nett, Ruhne Nilssen, skyldtes strømbruddet en kabelfeil på en høyspentkabel i området. Totalt var 505 kunder uten strøm på grunn av dette.

Flyplassen har egne nødstrømsaggregater som de kan bruke for å drifte flyplassen ved et strømbrudd, men opplyser at ikke alle disse fungerte som de skulle fredag formiddag.

Overrasket

– Hva tenker du om at det ikke skulle mer til enn et strømbrudd til for at hele flyplassen ble lammet?

– Dette var en liten overraskelse for oss. Vi har beredskap i forhold til dette. Vi har gjort store investeringer i nødstrømsaggregater. Denne gangen så vi at noe av det virket akkurat slik det skal, men vi hadde også tekniske utfordringer her hos oss, sier markedssjef Tine Kleive-Mathisen ved Torp.

Nødaggregatet som gir strøm til terminalen virket, mens flyplassen hadde problemer med det aggregatet som berører belysningen i tårnet og på rullebanen.

– Det var nytt utstyr som berører rullebanebelysningen, blant annet, som ikke fungerte helt sånn som det skulle, sier Kleive-Mathisen.

Hun opplyser at de nå skal ta en evaluering av hva som skjedde, for å sikre at det samme ikke skjer igjen.

– Vi jobber kontinuerlig for å forbedre oss. Vi kommer til å ha en gjennomgang av det som skjedde i dag for å gjøre det vi kan for at vi skal lære av slike situasjoner, og være enda bedre beredt neste gang noe slikt kan oppstå.

Omdirigert

Klokken 10.45 kunne flyplassen melde at strømmen var tilbake og at de var i normal drift igjen. Flere fly hadde da allerede blitt omdirigert.

– Fly fra henholdsvis Skopje og Alicante måtte lande på Gardermoen. Et fly fra Trondhjem ble omdirigert til Bergen, og et fly fra Manchester måtte gå til Stavanger, sa markedssjefen til NRK tidligere fredag formiddag.

Reisende fikk også beskjed om at det kunne være noe forsinkelser videre utover formiddagen.

– Reisende bør følge med på nettet. Flere av dem får nok også direkte meldinger fra flyselskapene og så ellers møte opp til normal tid.

Et kart fra Flightradar24 viser at fly har flydd i sirkel over flyplassen i Sandefjord.

Et kart på nettstedet Flightradar24 viser at fly fløy i sirkel over flyplassen i Sandefjord.

Foto: Skjermdump Flightradar24