Hopp til innhold

En skikkelig hundegenser

Trenger du en varm genser i vinter, trenger du ikke å løpe etter saueflokken.

Margrethe Leines

Margrethe Leines med egenstrikkede hundegarnsprodukter.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Det kan nok være at hundeeiere har tenkt tanken når de børster en røytende hund. Kan all denne pelsen brukes til noe? Til å strikke med for eksempel?

Det blir med tanken. I alle fall for de fleste av oss. Men Margrethe Leines fra Re i Vestfold lot tanke bli handling.

Ville gjøre det sjøl

– Det startet for noen år siden da en venninne fortalte om ei dame man kunne sende hundehår til karding og spinning for å få garn av det. Da tenkte jeg at det kunne vært gøy å klare det sjøl, sier hun til NRK.no.

Så Margrethe kjøpte en gammel rokk. Og etter å ha plundret og slitt, øvd og øvd, og dessuten fått gode råd fra ei venninne, fikk hun dreisen på det.

– Nå går det tålig bra, ler hun.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video HUNDEHAAR-071010W-TE_TT.mp4

Se video: Margrethe Leines lager garnet selv.

– Glem Boxer-pels!

Margrethe Leines strikker både gensere, jakker, luer og votter. Det er også mulig å kjøpe hundegarn av henne og strikke selv. Og har du en hund med mye pels, så kan du enten få laget garn av pelsen og strikke selv, eller få Margrethe til å gjøre det.

– Det er en del hunderaser med underull som egner seg godt. Leonberger , Berner Sennen og Newfoundlandshund har underull som passer bra. Hvis hundene er for korthårede er det håpløst å lage garn av det. Garn av Boxer-pels kan man bare glemme, smiler hun.

Som annen ull

Raymond Johansen

Formiddagssendinga til NRK Østafjells besøkte Margrethe Leines for å snakke om hundegarn. Reporter Raymond Johansen ble behørig kledd opp i genser og lue strikket av hundegarn.

Foto: Svein Alfredsen / NRK

Selv om det er mange likheter mellom ull fra sau og hund, er det enkelte ting å ta hensyn til. Pelsen til hunder er ikke så sterk som hos sauen, og derfor blander Margrethe inn litt ull fra enten alpakka, spelsau eller shetlandsull.

– Hundepelsen blir vasket grundig. Også garnet blir vasket, og en ferdig strikket genser lukter ikke mer enn saueull. Bare husk å vaske den forsiktig for hånd, akkurat som man gjør med andre klær av ull.

Egne hunder

Det er kanskje ikke så unaturlig at Margrethe har fått sansen for hundepels. Sammen med Øyvind Rise driver hun Re dyrehotell i Vestfold. Men det betyr ikke dermed fri tilgang på hundepels.

– Nei, det er pels fra egne hunder jeg bruker. I tillegg får jeg pels fra venner, hundeoppdrettere og fra noen av dem som har hunden sin på dyrehotellet.

Så hvis du har tilgang til hunder med god underull, utstyr for karding og en rokk og er en kløpper med strikkepinnene, så er det bare å sette i gang.

Bare husk at man trenger nærmere én kilo med pels for å få nok garn til en voksengenser, så du må nok børste og gre hunden din noen ganger ...

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark