Strenge straffer for eldreran

De fire rumenerne som ranet blant andre Sigmund Teien (92), fikk strenge straffer.

Sigmund Teien

Sigmund Teien (92) var en av rumenernes mange offer.

Foto: Ståle Frydenlund / NRK

Fire rumenske statsborgere er i Nordre Vestfold tingrett dømt til fem og et halvt og seks års fengsel etter en serie grove og voldelige ran av eldre på Østlandet i august i fjor.

Mennene på 24, 25, 29 og 30 år kom til Norge for å rane eldre mennesker, slår retten fast. Retten begrunner dette med at de ikke var i Norge i mer enn tre dager før de begynte med ranene, skriver Aftenposten.

En 85 år gammel kvinne fra Ski i Akershus ble bandens første offer da de fraranet henne 1.000 kroner i hennes eget hjem 9. august. Ranerne tok kvelertak på kvinnen før de slo hodet hennes flere ganger mot gulvet slik at hun ikke lenger kunne gjøre motstand.

– Jeg er svært glad

Foreldrene til Lene Stavem ble ranet hjemme i boligen på Billingstad i Asker. Hun er svært fornøyd med dommen.

– Jeg er kjempeglad på mors og fars vegne og på vegne av de andre som ble behandlet på denne måten. Jeg er utrolig glad straffen ble slik som den ble, sier hun til NRK.no.

Advokat Anders Westeng forsvarte 25-åringen som ble dømt til seks års fengsel. Han mener dommen er for streng, vurdert etter rettspraksis, og sier det er sannsynlig at den blir anket - trolig i begynnelsen av neste uke.

– En årsak til at en eventuell anke kan drøye, er at det trengs tolk, opplyser Westeng.

Skamslått og banket

10. august stjal de håndvesken fra en 90 år gammel Nannestad-kvinne. Deretter ble et pensjonistpar fra Asker på 78 år og 81 år ranet den 11. august. Siste offer var en 92 år gammel mann som ble skamslått og banket, før ranerne forsvant med lommebok og sølvtøy.

I løpet av en time fikk Sigmund Teien en blåveis, og ble frastjålet over 2000 kroner, et minibankkort og flere sølvskjeer.

Før han ble overrasket av personene, hadde Teien ringt til ambulansen fordi han ikke følte seg bra.

– Plutselig stod det fire menn og spurte etter en flaske vann, fortalte Teien til NRK.no.

Selv om gjerningsmennene ikke sa så mye, forstod Tveiten at de var ute etter penger. En av dem viftet med en 50-lapp og tvang den 92 år gamle mannen til å finne fram lommeboken.

Da ambulansen kom var den forslåtte 92-åringen lettet.

– Det har gått bra, de kunne jo ha slått meg i hjel.

– Gledelig

Aktor i saken Trond Tempelen Grave mener dommen er historisk. Han ba i utgangspunktet om enda strengere straff for samtlige.

– Det er ikke tidligere, såvidt meg bekjent, tilsvarende alvorlige eldreran som dette her. Det er gledelig å se at retten har vektlagt dette i skjerpende retning, sier han.