Hopp til innhold

Støtter Tajiks nei til hijab

- Det er klokt av kulturminister Hadia Tajik å legge vekk forslaget om hijab i politiet, sier stortingsrepresentant for FrP, Anders Anundsen fra Larvik.

Anders Anundsen

Stortingsrepresentant for FrP Anders Anundsen fra Larvik støtter Tadjik.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Det regjeringsoppnevnte Tro- og livssynsutvalget la i dag fram sin rapport til kulturminister Hadia Tajik (Ap). Der foreslår flertallet at man skal tillate dommere og politi å bruke religiøse hodeplagg, men Tajik avviser forslaget. Og får støtte fra Anundsen.

– Når du tjenestegjør i politiet, forsvaret eller som dommer representerer du noe som er større enn deg selv. Du representerer en stat som i livssynsmessig sammenheng skal være nøytral. Det betyr at man må ikle seg den nøytrale uniformen som til enhver tid gjelder, sier Anundsen som mener saken er enkel.

På en pressekonferanse like etter at statsråden hadde mottatt utvalgets rapport sa hun at det ikke kommer på tale å tillate hijab blant politifolk.

Bred politisk enighet

– Regjeringen behandlet denne saken i 2009 og har tatt sitt standpunkt. Det er ikke tillatt med bruk av religiøse symboler i tilknytning til politiuniform, sa Hadija Tadjik.

Hun pekte samtidig på at spørsmålet om hijab og andre religiøse hodeplagg også ble behandlet på Arbeiderpartiets landsmøte i 2011.

De andre partiene på Stortinget er også i mot å innføre religiøse plagg i disse stillingene.

Politihijab

Politihijab blir ikke en del av politiuniformen.

Foto: Montasje / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark