Hopp til innhold

- Det er et vinn-vinn prosjekt

BAMBLE (NRK): Bamble kommune, Fylkesmannen i Telemark og Langøya hovedgård har satt i gang et stort dugnadsprosjekt for å restaurere kulturlandskapet på Langøya.

Elevene ved Langesund ungdomsskole syntes det er bra å bidra

Elevene fra niende trinn ved Langesund ungdomsskole håper at deres arbeid kan føre til at flere folk bruker Langøya. (Fra venstre: Thomine Mustad Sørensen, Tiril Berbom Gabrielsen, Alice Werswick, Jenny Katrine Strand).

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

– Det som gjøres her nå, er det som skal til for å redde de sjeldne artene som vokser her, sier rådgiver hos Fylkesmannen i Telemark, Trond Eirik Silsand.

For mye gjengroing på Langøya rett utenfor Langesund, har ført til at øya har stått i fare for å miste sjeldne planter samt flere insektarter knyttet til den sjeldne floraen.

Rådgiver hos Bamble kommune, Anette Skaugen Guldager

Rådgiver hos Bamble kommune, Anette Skaugen Guldager mener de har greid å tette skille mellom kommune og stat, for å få gjort dette prosjektet.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

– De sjeldne artene trives i et åpent landskap, så når vi nå får bort all den gjengrodde furuen, så er det fantastisk å se, sier han.

Tusen dugnadstimer

– Det er rundt 250 mennesker som har vært med å bidra på Langøya i mars-måned, og det har ført til rundt tusen dugnadstimer, sier rådgiver hos Bamble kommune, Anette Skaugen Guldager.

Det er mange fra lokalsamfunnet som vil bidra til å restaurere øya.

– I tillegg til skoleklasser, så har vi hatt voksenopplæring, flyktningtjenesten, NAV, musikkorpset, idrettslag. kystlaget og turlaget, jeg kan nevne i fleng folk og organisasjoner som har bidratt, sier Guldager entusiastisk.

Dugnad på Langøya

SE VIDEO: Fine bilder fra dugnadsdagen på Langøya. (FOTO: Arash Rezaeimehr)

– Deilig å komme ut av klasserommet

Elevene som går i niende klasse ved Langesund ungdomsskole setter pris på å gjøre praktisk arbeid ute i naturen.

Pensjonistene vil at øya skal bli som før.

Disse karene syntes det er ille å sitte stille, derfor gir de gjerne en hjelpende hånd. (Fra venstre Håkon Zachariassen fra Langesund Vel, Tommy Ellefsen fra Kystlaget og Steinar Skilhagen fra Bamble turlag)

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

– Det er deilig å komme seg ut av klasserommet, vi føler at vi bidrar, sier elev ved Langesund ungdomsskole, Thomine Mustad Sørensen.

Pensjonistene syntes også det er godt å bidra i restaureringsarbeidet på Langøya.

– Vi har jo så mye tid, så det er bare positivt å komme ut her og jobbe litt. I tillegg får vi litt mosjon, sier en fornøyd Håkon Zachariassen fra Langesund Vel.

Alle tjener på prosjektet

Rådgiver hos Fylkesmannen i Telemark, Trond Eirik Silsand mener at dette er utelukkende positivt.

Drivere av Langøya gård Tom Erik Økland og Vigdis Saga Kjørholt

Drivere av Langøya gård, Vigdis Saga Kjørholt og Tom Erik Økland, styrer undervisningen og feltledelsen av dugnadsarbeidet

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

– Det er absolutt et vinn-vinn prosjekt, det er så mye gode effekter av det, sier en engasjert Silsand.

Rådgiver hos Bamble kommune, Anette Skaugen Guldager og driver av Langøya hovedgård, Vigdis Saga Kjørholt er helt enig i den påstanden.

– Ja, det kan jeg absolutt være med på, sier Guldager.

– Dette er bra for naturen, for dem som vil bruke øya og så er det bra for dem som får bidratt, forteller Kjørholt.