Denne saken krangler de mest om

NOME (NRK): Det er stor uenighet blant de politiske partiene i Nome om hvor mange flyktninger kommunen kan ta imot. – Dette blir den heteste saken i Nome gjennom valgkampen, mener flere av politikerne i kommunen.

Bjørg Tveito Lundefaret, Torunn Brukåsa Kleiva, Gry Anette Rekanes Amundsen

Ordførerkandidatene Bjørg Tveito Lundefaret (Ap), Torunn Brukåsa Kleiva (Sp) og Gry Anette Rekanes Amundsen (Frp) har svært forskjellige meninger om hvordan Nome kommune er rustet til å ta imot flyktninger.

Foto: NRK

Valglogo

Rådmannen i Nome foreslår at kommunen tar i imot 25 flyktninger i 2015 og 30 i 2016. Tallene er noe nedjustert siden kommunestyret møttes før sommeren fordi regjeringen gikk inn for å ta imot 8 000 flyktninger de tre neste årene, istedenfor det første forslaget om 10 000.

– Uforsvarlig

Det ble ikke gjort vedtak i saken i kommunestyret før sommeren, men partiene hadde allerede da gjort seg opp en mening om hvor mange flyktninger de mener kommunen er i stand til å ta imot. De har ikke endret standpunkt.

– Jeg mener det er uforsvarlig å ta imot flere enn 10, pluss familiegjenforening, sier en bestemt ordførerkandidat for Fremskrittspartiet i Nome, Gry Anette Rekanes Amundsen.

– Vi har ikke nok boliger, og vi har et stramt arbeidsmarked. I tillegg er vi dårlige på integrering, utdyper hun.

Ja og nja

Arbeiderpartiet, med sittende ordfører Bjørg Tveito Lundefaret, er uenig. Hennes parti vil ta imot det antallet flyktninger kommunen er blitt bedt om.

– Jeg synes Nome skal ta den utfordringen når situasjonen er så prekær som den er, sier hun.

– Men har dere mulighet til det?

– Ja, det tror jeg absolutt vi har. Jeg har satt rådmannen i gang med arbeidet med å finne boliger for ganske lenge siden, så dette får vi til, sier hun.

Midt imellom sitter Senterpartiet. Ordførerkandidat Torunn Brukåsa Kleiva sier et klart ja til å ta imot flyktninger, men er bekymret for at det ikke skal være nok boliger.

– De vi skal ta imot må vi ta imot på en god måte. Vi må ha boliger og arbeid til dem. Derfor mener vi at vi ikke kan ta imot så mange som rådmannen har gått inn for. Vi mener vi kan klare 18 nå i 2015, sier hun.

– Avgjørende for valget

Ordfører Tveito Lundefaret mener at partiene som ikke vil ta imot det antallet flyktninger kommunen er blitt bedt om å ta imot, viser lite raushet.

– Jeg synes vi skal være såpass mye medmennesker at vi tar imot vår del. Det skulle bare mangle i rike Norge, sier hun.

Dermed er det stor uenighet, og ingen vet helt hvilket antall Nome vil ende opp på før et endelig vedtak blir gjort i kommunestyremøtet som holdes 10. september.

– Dette er den heteste debatten vi kommer til å ha gjennom valgkampen, og det er denne saken det er mest uenighet om. Jeg tror den kommer til å bli avgjørende i valget, avslutter Rekanes Amundsen.