Hopp til innhold

Stopper forskning på CO₂-fangst

Sementprodusenten Norcem setter forskningsprosjektet for rensing og fangst av CO₂ på vent. Regjeringen har foreslått kraftige kutt i statsbudsjettet.

Norcem fabrikkpiper

AVVENTER: Karbonfangstprosjektet ved HeidelbergCements fabrikk Norcem i Brevik legges på vent fra onsdag neste uke.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Per Brevik, direktør i Norcem

Per Brevik i HeidelbergCement sier det eneste forsvarlige nå er å sette prosjektet på vent.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Norcem er en del av HeidelbergCement og ligger på 5. plass over dem som slipper ut mest CO₂ i Norge. Direktør for bærekraft og alternative brensler ved HeidelbergCement, Per Brevik, sier at det eneste forsvarlige nå er å sette forskningsprosjektet ved Norcems sementfabrikk i Brevik på vent.

Det er ikke vanskelig å starte opp prosjektet igjen hvis vi får nye signaler fra myndighetene, men det kommer til å ta tid og koste ekstra penger.

Per Brevik / Direktør for bærekraft og alternative brensler ved HeidelbergCement

Norcem er et av tre selskaper som får penger fra regjeringen til et forskingsprosjekt som de starta i 2017. Prosjektet dreier seg om hvordan de praktisk og økonomisk kan bygge et fullskalaanlegg.

Les også: Aker Solutions skal teste CO2-fangst

Håper det blir justert

Gassnova registrerer at det er foreslått en reduksjon på 95 prosent i forslaget til statsbudsjettet for fullskala-prosjektet i forhold til budsjettet for 2017.

– Det får store konsekvenser for fullskala-prosjektet hvis dette beløpet blir stående, sier administrerende direktør Trude Sundset.

Mediekontakt Stina Kildedal-Johannessen i Aker Solutions er overrasket. Hun sier det er leit at Norcem nå setter renseprosjektet på pause.

– Vi håper beløpet blir justert i det endelig budsjettet slik at vi kan fortsette arbeidet for Norcems karbonfangstprosjekt.

Må ha med industrien

Frode Alfheim

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi sier regjeringa er nødt til å ta tak i situasjonen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det er dette vi har fryktet og advart mot, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Han er redd det vil føre til at hele prosjektet blir skrinlagt når en av de viktigste industrielle aktørene går ut av prosjektet.

– Regjeringa er nødt til å ta tak i situasjonen og gi klar melding til Stortinget om at de er klare til å sette av midler, så vi får stoppet beslutningen hos Norcem, sier han.

– Håpløst uproft

Ådne Naper

– Håpløst uproft, sier leder i Telemark SV Ådne Naper.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Ådne Naper i Telemark SV sier regjeringa gambler med et av de viktigste grepene som gjøres for klimaet gjennom industripolitikken.

– Jeg synes det er håpløst uproft. Det viser at denne regjeringen verken tar klimatrusselen eller hvordan denne kan løses på alvor, sier Naper.

Han mener at dette blir feil for norske arbeidsplasser, feil for klimapolitikken og feil for norsk industriutvikling.

Ressurskrevende

Terje Søviknes

Olje- og energiminister Terje Søviknes sier regjeringas ambisjon om å realisere minst ett fullskala CO₂-håndteringsprosjekt ligger fast.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Olje- og energiminister Terje Søviknes sier regjeringas ambisjon om å realisere minst ett fullskala CO₂-håndteringsprosjekt ligger fast. Et slikt prosjekt vil kreve store ressurser og må derfor forankres godt i det nye Stortinget.

Så sent som onsdag samlet jeg selskapene som er involvert i fullskalaprosjektet, deriblant Norcem, for å diskutere regjeringens budsjettforslag og veien videre i fullskalaprosjektet. Norcem ga i likhet med de andre aktørene gode innspill til det videre arbeidet med et helhetlig forslag.

Terje Søviknes

Regjeringen vil på nyåret sende forslaget til Stortinget.

– Jeg opplever at vi har en god dialog med selskapene, uttaler Søviknes.

Norcem i Brevik

Norcem i Brevik er et av tre selskaper som mottar midler fra regjeringen til å bygge og drive et karbonfangstanlegg.

Foto: Roald Marker / NRK