Hopp til innhold

Stjal BMW sports-ratt på impuls

To menn fra Litauen brøt seg inn i BMW-er for å ta sports-ratt for å selge til skraphandler eller andre, men ble stoppet av politiet.

BMW-ratt

Slike sportsratt er den dyreste av de tre ratt-typene BMW har, sier daglig leder Alexander Sveinung på Bilia i Tønsberg som er BMW-forhandler.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Natt til 27. juni i sommer kjørte mennene forbi en BMW-forhandler i Tønsberg. De hadde akkurat kommet til Norge da den ene av dem kom på at de skulle stjele bilratt. Han hadde nemlig sett en film på Youtube som viste hvordan man løsnet rattene, skriver Tønsberg tingrett.

Tyveri filmet

De knuste frontruter på fem biler som sto parkert utenfor butikken. Mens alarmer ulte, stjal de fire ratt. For idet de skulle ta det femte rattet, kom politiet. Da løp mennene på 20 år og 30 år med rattene med seg. I en leteaksjon med helikopter og hunder ble de funnet av politiet. Innbruddet ble filmet av overvåkingskamera.

Nå er mennene dømt til fengsel i 10 måneder for grovt tyveri.

Alexander Sveinung i Bilia

Daglig leder Alexander Sveinung i Bilia i Tønsberg er glad for at tyvene ble tatt og fikk dom.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Retten ga mennene en måneds i fratrekk i straffen, siden de tilsto. I tillegg må mennene dele på en erstatning på litt over 33 000 kroner.

Les også: Knuste ruter og brøyt seg inn i ni BMW-er

To BMW-bander herjer i Norge

Dyreste ratt-type

I tingretten sa mennene at tyveriene var en impulshandling. Retten derimot mente at det grove tyveriet var planlagt og profesjonelt utført. For mennene hadde skralle til å knuse bilvinduene med, skrutrekker og hansker.

Hvert av sportsrattene koster 12.000-13.000 kroner, skriver tingretten.

Rattene i denne sportsserien er i skinn. De er tykkere, mindre og mer behagelig å holde i, sier daglig leder Alexander Sveinung hos Bilia.

Han tror ikke det er tilfeldig at det var akkurat den typen de gikk etter.

– De er de dyreste vi har. Jeg tror du får mer for bilen, hvis du setter inn et slikt ratt, sier Sveinung.

Mange tyverier

Dette er det tredje ratt- og navigasjonsinnbruddet han har hatt de tre siste årene. Til sammen 11 biler har blitt frastjålet ratt og navigasjonsutstyr.

– Det er forferdelig. Vi taper mye penger, tid og ressurser på slike tyverier, sier Sveinung.

Ifølge retten ble det skader på hver av de fem bilene for 35 000 kroner per bil. Sveinung er glad for politiets innsats. Dommen er han også fornøyd med.

Jon Anders Hasle

Advokat Jon Anders Hasle vil at hans klient skal ha lavere straff.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Vil ha lavere straff

Den ene forsvareren, Jon Anders Hasle, sier han er fornøyd med at hans klient fikk lavere straff enn aktors påstand om et år, men ønsker enda lavere straff. Han skal snakke med hans klient om de skal anke.

Advokat Chamkor Singh som forsvarte den andre mannen, har heller ikke gått gjennom dommen med sin klient.

– Vi skal ta stilling til om dommen skal ankes til uka, sier Singh.