Stillevognen er ofte den mest bråkete

«Tyfonen» som lager togets tutelyd er plassert rett over vognen med det strengeste stillhetsregimet.

Når tyfonen tuter er stillevognen ofte den mest bråkete vognen på toget.

HYSJ: Togets stillevogn skal være et sted uten prat og tastaturklikking. (Foto: Mette Stensholt Schau)

Konduktørene hvisker når de kontrollerer billettene. Du blir uglesett eller hysjet til hvis du snakker eller hører på musikk, og lyden av tasteklikk er heller ikke anbefalt. Vi er i stillevognen. Her kan man slappe av og gjerne sove (om man ikke snorker så høyt).

Så: TUUUUUUUUUUUT!!!

Stillheten brytes av togets tyfon, som tuter, akkurat slik den skal gjøre. Men på omtrent halvparten av turene, er tutelyden ekstra høy over stillevognen.

På taket

– Det er et paradoks, sier Terje Kaldager, som bruker stillevognen hver dag når han pendler mellom Tønsberg og Oslo.

– Jeg synes det er et fint tilbud. Mange av konduktørene er flinke til å gi beskjed om å dempe seg til dem som har et litt for høyt støynivå.

Stillevognen er alltid enten forrest eller bakerst i toget. Tyfonen er plassert på taket av den første vognen, og når stillevogna er forrest, høres derfor tutingen høyere i stillevognen enn i alle de andre vognene på toget.

– Vi hører tyfonen fem ganger mellom Tønsberg og Skoppum. Men så blir det stille etter det, sier Kaldager.

Terje Kaldager på togstasjonen i Tønsberg

PENDLER: Terje Kaldager bruker stillevognen til og fra jobb.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Vanskelig å endre

Kommunikasjonssjef for NSB Persontog, Åge-Christoffer Lundeby, sier det er praktiske årsaker til at stillevognen ofte er den mest bråkete når toget tuter.

– Stillevognen er plassert i enden av toget fordi man ikke skal ha gjennomgangstrafikk i denne vognen. I den andre enden av toget er komfortvognen plassert, sier Lundeby.

Ifølge kommunikasjonssjefen er det ikke mulig å gjøre komfortvognen om til stillevogn når toget snur.

– I komfortvognen er det blant annet en kaffemaskin som gjør det umulig å bytte om på funksjonen til vognene hver gang man snur toget. Jeg skjønner at det kan virke forstyrrende når det er tut fra tyfonen, men det er vanskelig å endre på dette.

– Går det an å endre plasseringen av tyfonen, slik at den ikke er rett over stillevognen?

– Den skal varsle når toget kommer, og er retter framover. Så den må være plassert i enden av toget, slik den er plassert nå.