Hopp til innhold

– Disse fillene er som gull å regne

Gamle filler funnet i veggene hjemme hos folk danner grunnlaget for en helt spesiell utstilling ved Vest-Telemark Museum.

Utstilling på Vest-Telemark museum

Eksempler på strikkefiller brukt som isolasjon seint på 1800-tallet. Nå stilles de ut på Vest-Telemark museum.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Mange av oss har funnet gamle skatter når vi har pusset opp hjemme, men få har tenkt på at dette faktisk kan brukes i en utstilling.

I gamle dager, nærmere bestemt på slutten av 1800-tallet, ble klær brukt som isolasjon. Nå får alle som vil, se noe av det som er funnet.

– Her har vi for eksempel en barnedrakt, sannsynligvis fra slutten av 1800-tallet. Den er veldig sjelden, for vi har få barneklær fra den tida. Den er rekonstruert ut fra gamle filler, sier Tilman Hartenstein ved Vest-Telemark Museum i Eidsborg.

– Fillene ble funnet på Tveit gård i Tovdal. De brukte klær til å isolere rundt vinduer, dører og andre steder i huset, supplerer May Britt Lundevall.

Tilman Hartenstein og May Britt Lundevall

Tilman Hartenstein og May Britt Lundevall med drakt – rekonstruert på basis av gamle isolasjonsfiller.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

– Ta vare på det dere finner

Utstilling på Vest-Telemark Museum

Filler og rekonstruerte votter.

Foto: Børre Karterudseter / NRK
Utstilling på Vest-Telemark Museum

Utstillingen 'Gull i veggene' består også av en rekke fotografier av modeller kledd i rekonstruerte drakter fra slutten av 1800-tallet.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

På utstillingen, som åpner søndag 12. januar, kan man se ulike klær som Torild Fossnes fra Agder har rekonstruert ut fra filler hun har funnet.

– Det er voksendrakter og drakter som barn og ungdom brukte. Mye av det er hverdagsklær, selv om de ser veldig fine ut. Ofte brukte de litt penere klær på søndagene, forteller Tilman Hartenstein.

– Hvorfor heter utstillingen «Gull i veggene»?

– Noe av det som blir funnet, er gull i dag. Noen kaster det de finner under oppussing, men det er viktig å ta vare på det. Det er lurt å ta kontakt med fagfolk som kan vurdere det man har funnet.

Detektivarbeid

Deler av utstillingen viser klær som er møllspist.

– Her ser vi strikkeklær som er ganske så ødelagte, men vi kan likevel finne ut hvordan de er strikket og hva slags ull som er benyttet. Dette er faktisk spennende detektivarbeid.

– Det er en del eksklusive stoffer her. Var det vanlig på landsbygda før i tida?

– Det begynte å bli vanlig fra midten av 1800-tallet. Silke var et dyrt stoff, som folk brukte til å pynte opp vanlige plagg.

Utstillingen blir stående til 5. mars i Eidsborg. I sommer skal den til bygdemuseet i Fyresdal.

Utstilling på Vest-Telemark Museum

Utstillingen åpner søndag 12. januar.

Foto: Vest-Telemark Museum/Sigrid Bjørg Ramse