– Vil tro barnet klarer seg uten morsmelk når mor er på jobb

Reidun Bergersen Borrebæk hos Fylkesmannen i Vestfold stiller spørsmål ved viktigheten av ammefri. Dette får Anne Sigstad i organisasjonen Ammehjelpen til å reagere.

Amming

AMMEFRI: Helsestasjonene er ikke pliktige til å skrive ut ammeattester for at mor skal få ammefri fra arbeidsgiver. (illustrasjonsbilde)

Foto: Gunnar Holthe / NRK

Når nybakte mødre skal ut i jobb igjen kan de ha krav på å få en time lønnet ammefri. Det vil si at de får litt kortere arbeidsdag for å kunne amme barnet sitt. For å få fri må de ha ammeattest fra fastlegen eller en helsestasjon, men Helsestasjonene i Tønsberg vil ikke skrive ammeattester.

Det mener seniorrådgiver i Helse og omsorgsavdelingen hos Fylkesmannen i Vestfold, Reidun Bergersen Borrebæk, ikke er noe stort problem.

– Jo større barnet blir, jo mindre del av kostholdet blir morsmelken og da vil jeg jo tro at barnet vil klare seg uten morsmelk i den perioden som mor er på jobb, sier Borrebæk.

– Lite aktuelt

Borrebæk mener mødre som har behov for ammeattest kan kontakte fastlegen sin.

– Helsestasjonene er ikke pliktige til å skrive ammeattester, men dersom et barn har behov for morsmelk når mor er på jobb kan fastlegen skrive en ammeattest, sier Borrebæk.

Hun tror ikke dette er aktuelt for mange mødre da de fleste i dag har lang svangerskapspermisjon.

– Det er vel svært få som begynner å jobbe i løpet av de første seks månedene hvor det anbefales fullamming. Er det spesielle årsaker til at et barn må ha morsmelk så hyppig etter ettårsalder at mor må ha ammefri, så må det jo være spesielle helsemessige årsaker, sier Borrebæk.

Ammehjelpen reagerer

Uttalelsene fra Borrebæk får Anne Sigstad, daglig leder i Ammehjelpen, til å reagere.

– Jeg synes det er merkelig at en høyt oppe i embetsverket kan si noe slikt. Mødre har rett til å få fri til å amme ut over ettårsalder uten at det skal være spesielle helsemessige årsaker til det.

Sigstad mener det er flere fordeler ved å forsette ammingen etter ettårsalder – også for arbeidsgiver.

–Små barn har et lite utviklet immunsystem og morsmelka beskytter dem mot sykdom som de er veldig utsatt for i barnehagen. Så det å gi mor ammefri vil kunne redusere sykdom hos barnet og dermed foreldrenes behov for å ta seg fri, sier Sigstad.

– Likestillingstiltak

Selv om mor ikke ammer like ofte som da barnet var mindre er muligheten til ammefri viktig, mener Ammehjelpa.

– Hvis mor jobber turnus, kan det være nødvendig å amme i arbeidstiden. Ammefri kan også benyttes til å pumpe for å opprettholde melka.

Sigstad mener ammefri også er et viktig likestillingstiltak.

– Ammefri gjør det lettere for mødre å fortsette i jobb selv om de fortsatt ammer. Det er også helseforebyggende for mor. Det tar jo litt på kroppen litt å amme, sier Sigstad.