Stillehavsøstersen sprer seg rekordraskt

Stillehavsøsters i Norge

Oppsummert

Miljødirektoratet har laget en handlingsplan for å hindre at stillehavsøstersen sprer seg videre langs norskekysten. Østersen er en fremmed og uønsket art som truer lokale arter, påvirker økosystemer og ødelegger badestrender.

 • 50 nye funn av stillehavsøsters

  De siste ukene er over femti funn av stillehavsøsters registrert i en egen kartdatabase hos Fylkesmannen i Agder. Funnene skal brukes i framtidige plukkedugnader og forskning. Det er mulig å registrere nye funn til og med september.

  Stillehavsøsters i vann
  Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK
 • Østers skal plukkes flere steder

  Østersdugnaden utvides i år til alle kystkommunene i Vestfold og Telemark. Målet er å få opp mest mulig knivskarp stillehavsøsters på strender og badeplasser. 13 tonn stillehavsøsters ble plukket i fjor. Dugnaden er fra 1. mai til ut august.

  Stillehavsøsters
  Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK
 • – Jevn plukking fungerer

  Havforskere ser at jevnlig plukking av stillehavsøsters på strender kan holde bestanden nede. Lars-Johan Naustvoll ved Havforskningsinstituttet mener det holder å gjennomføre plukkingen hvert andre eller tredje år.

 • Plukker østers på 40 strender

  Lørdag startet østersdugnaden der folk er oppfordret til å plukke stillehavsøsters og mange har ønsket å bidra. Så langt har folk meldt inn at de skal plukke stillehavsøsters på 40 strender i fylket. Målet med dugnaden er at folk skal unngå å kutte seg på skjellene.

  Stillehavsøsters
  Foto: John-André Samuelsen / NRK
 • Oppfordrer folk til å bruke badesko

  Den svartelistede arten stillehavsøsters er oppdaget på Røra badeplass, og Skien kommune oppfordrer badende til å bruke badesko for å unngå kuttskader i møte med stillehavsøstersen. Det vil bli satt opp skilt på stedet, skriver Varden.

Det er et par tusen østers som har festet seg på den delen av taket som står under vannet.