Fengslet på Karl Johan

Stephen Ackles ble fengslet og satt i glassbur på Karl Johansgate. Han slapp ut igjen etter en halvtime fordi fengslingen var frivillig. Som en del av Amnestys kampanje.

Stephen Ackles
Foto: NRK

Det er ikke vanlig at fengslede personer får være med i Nitimen, men det ble gjort et unntak for musikeren fra Langesund. Han ankom studioet på Marienlyst sammen med generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International. Stephen Ackles fortalte nitimelytterne hvordan det var å bli fengslet.

– For å være ærlig så var det en helt spesiell følelse. Du står i et glassbur, midt på Karl Johansgate. Alle kan se deg og du føler deg veldig naken. Jeg hadde ikke noe annet å gjøre enn å kikke tilbake på dem som kikket på meg.

Vil gjerne hjelpe

Ackles forteller at han ble med på Amnestys kampanje mot brudd på menneskerettigheter av flere grunner. Bevisstheten om dette blant folk er blitt større. I tillegg vil han gjøre noe med urettferdigheten som han opplever som voldsom.

Les også:

– For meg kostet det ikke noe å stå der, men jeg fikk et mye mer bevisst forhold til hvordan det kunne vært. Jeg er glad for at jeg slapp ut etter en halvtime.

Mange nye aktivister

Jon Peder Egenæs er generalsekretær i Amnesty og forteller at kampanjen har fått mye oppmerksomhet. Glasscella har stått på Egertorget i 80 timer og flere kjendiser har latt seg fengsle.

Amnesty Internationals celle på Karl Johan

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International foran organisasjonens glasscelle på Karl Johan. Den er en kopi av cella til Madyar Sameinejad fra Iran. Nå er han i Norge og har selv tatt disse bildene.

Foto: Madyar Sameinejad / Amnesty International

– Vi har fått 2500 nye SMS-aktivister, og de som leser dette og har lyst til å delta, kan bare sende Amnesty til 2160.

Poenget med å bure Stephen Ackles og andre kjendiser inne i et glassbur på Karl Johan er rett og å få mer oppmerksomhet om Amnestys arbeid.

– Det skaper større oppmerksomhet å fengsle en kjendis på Karl Johan enn det gjør når min kollega, Madyar Sameinejad i Iran, ble fengslet i tre måneder, mutters alene. Han satt i en celle som er enda mindre enn den vi har på Karl Johan, forteller Egenæs.

Ny singel

Stephen Ackles satt fengslet bare en halv time og oppførte seg som en mønsterfange. Likevel rakk han å tenke sitt på den halve timen.

Stephen Ackles

Musiker og sanger Stephen Ackles fikk føle hvordan det er å bli fengslet kun ved å sitte innesperret i en halv time.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Du får bare en promilles følelse av hvordan det er å sitte alene på ei celle. Men har du en fantasi lik min, skjønner du fort hvordan det kan utarte. Mange av mine artistkolleger rundt omkring i verden er fengslet bare for å synge. Jeg var glad for å slippe ut etter bare en halv time.

Den 27. mai lanserer Stephen Ackles en kampanje for kjærlighet, respekt og toleranse. Samtidig gir han ut sangen "We" som handler om kjærlighet mellom alle. Inntektene fra salget av singelen vil gå til Amnesty International arbeid.