Hopp til innhold

Startet band med Jahn Teigen: – Det var Beatles-tilstander

TØNSBERG (NRK): Jahn Teigens første band startet i kjelleren hos en kamerat på 60-tallet. Allerede da så bandmedlemmene at Teigen ville nå langt.

The Enemies

BAND: «The Enemies» ble stiftet i 1965.

Foto: Freddy Lepsøe

– Vi så at han ville bli en «entertainer».

Freddy Lepsøe vokste opp med Jahn Teigen i Tønsberg og sammen stiftet de bandet «The Enemies». Året var 1965 og Lepsøe husker oppstarten godt.

– Bandet ble startet med tre andre i kjelleren til moren og faren min på Solvang i Tønsberg. Jahn og jeg var kamerater og Jahn ville jo egentlig at jeg skulle lære han å spille gitar. Men jeg sa: Det er mye lettere hvis du lærer deg å spille bass.

Men ganske raskt så de hvilket talent Teigen egentlig hadde.

– Vi så at han var en «entertainer» og han eide scenen.

Jahn Teigen fra "The Enemies"
Foto: Freddy Lepsøe
I 1965 startet Jahn Teigen «The Enemies» med Freddy Petterson Freddy Lepsøe og John Erik Holtan.

– Hylte og skrek

Fra øvinger og lokale konserter i Tønsberg, fikk de platekontrakt. Teigen skrev låter, spilte bass og sang. Musikken ble populær og snart kom bandet seg ut på turne med egen plate.

– Det er vanskelig å plukke ut et konkret minne, men det ble «Beatles-tilstander» en periode og et heftig turneprogram i Norge. Jentene hylte og skrek under konserter og dro av oss skolissene for å ha de som suvenirer, forteller Lepsøe.

«The Enemies» spilte sammen i tre og et halvt år før bandet ble splittet opp.

– Jahn kunne synge alt og vi skjønte at han hadde en plan. På den første plata vår sto det «The Enemies», men på den siste sto det «Jahn Teigen med The Enemies». Jahn styrte alt og hadde et større mål.

– Hvis det ikke ble som han ville, var det ikke alltid han var like blid. Men sånn må det nok være hvis man skal bane seg vei. Likevel var han en veldig omgjengelig person.

Tirsdag ble det kjent at Jahn Teigen døde på Ystad Sykehus i Sverige mandag kveld. Han ble 70 år gammel. De siste årene av Teigens liv hadde Lepsøe sporadisk kontakt med den folkekjære artisten.

– Vi hadde en reunion-konsert på brygga i Tønsberg i 2012 der vi spilte med originalbesetningen i bandet. Det var moro å være med på, minnes Lepsøe.

– Det var trist å få beskjeden om at han nå er død. En epoke er over.

Egen statue

I 2012 ble det satt opp en statue av Jahn Teigen på brygga i Tønsberg.

Det var Frank Rune Gustavsen (67) som var en av initiativtakerne. Han ble fan av Teigen som 15-åring. Gjennom årene møttes de flere ganger.

– I 2009 hadde han et show i Tønsberg hvor jeg var med ham på formiddagen. Jeg skrev på Facebook at nå må denne mannen på sokkel. Plutselig fikk jeg mange hjelpere og fikk samlet inn penger. Statuen ble en realitet, og stedet den ble plassert fikk navnet Teigens plass.

Gustavsen fikk nyheten gjennom media om at sitt idol og venn hadde gått bort tirsdag morgen.

– Jeg visste han hadde vært syk i lang tid. Det er forferdelig, og jeg er veldig lei meg, sier han til NRK.

Jahn Teigen i Melodi Grand Prix i 1978, 1976 og 1989
Foto: Erik Thorberg / NTB / SCANPIX/NRK

Langhåret

Tom Ludwigsen var blant flere som besøkte statuen til Jahn Teigen tirsdag morgen. Han har gode minner om Teigen, som er sønn av en frisør.

– Jahn gikk med langt hår da vi var unge, og alle andre var kortklipte. Da vi tok motet til oss og lot håret vokse, klipte han det kort, sier Ludwigsen.

Han har alltid sett på Teigen som et forbilde, og en som går sine egne veier.

– Det er sånne som utmerker seg. Han var litt spesiell og smågæren. Vi var litt redde for å drite oss ut. Det var ikke Jahn og ære være han for det, sier Ludwigsen.

Tom Ludviksen beundrer Jahn Teigen.

BEUNDRER: Tom Ludwigsen mener Teigen har satt Tønsberg på kartet.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark