Hopp til innhold

Står opp klokken 3.45 for å gå til jobb

PORSGRUNN (NRK): Som det første ekteparet i Norge, forbereder Tone Gravir og Leif Harald Bergseth seg på å nå verdens høyeste fjell, Mount Everest. Det krever sitt.

Som det første ekteparet i Norge forbereder Tone Gravir og Leif Harald Bergseth seg på å nå verdens høyeste fjell, Mount Everest.

MORGENFUGL: Tone Gravir og ektemannen Leif Harald Bergseth fra Porsgrunn står ofte opp før hanen galer for å gå til jobb. Målet er å komme i form til en ny ekspedisjon til Mount Everest.

Ekteparet fra Porsgrunn overlevde jordskjelvet og raset som rammet Mount Everest og Nepal i april i fjor. 22 menneskeliv gikk tapt på Everest, men paret kom fra det hele med livet i behold. Nå vil de prøve å nå toppen nok en gang, og bruker alle døgnets timer til å forberede seg.

– Det er «hallelujastemning». Klokken er 3.45, sier Tone Gravir, før hun titter ned på klokken.

Å stå opp midt på natta for å gå til jobb, er blant tiltakene paret gjør for å forberede seg til turen. På vei til jobben bærer de også en sekk hver på over 30 kilo for å komme i form.

Isbading som trening

Leif Harald Bergseth

Leif Harald Bergseth forbereder seg på ny Everest-tur ved blant annet å isbade.

Foto: Øystein Økter / NRK

De er godt i gang med forberedelsen til neste års ekspedisjon til Mount Everest, men forberedelsene er beinharde. Det å gå til jobben er bare en av treningsmetodene ekteparet bruker. Isbading er en annen.

– Vi vet vi kommer til å fryse der oppe, så dette er bare en artig sak å trene på, sier Leif Harald Bergseth.

– Så isbading er bare «en artig sak»?

– Ja, det er det. Det er bare en «gimmick». Det er helt greit, humrer Gravir.

Tone Gravir og Leif Harald Bergseth

Tone Gravir og Leif Harald Bergseth innrømmer at det krever sitt å skulle trene til ny ekspedisjon.

Foto: Øystein Økter / NRK

Drømmer om å nå toppen

Etter at paret mislyktes med forsøket på å bestige Mount Everest i fjor, håper ekteparet nå at de vil lykkes i 2017. Og de er glade for at de har et godt støtteapparat rundt seg.

– Vi må lytte til kroppen, for vi begynner å bli voksne. Vi har blant annet fysioterapeuter i familien, så vi får noen gode innspill der, sier Bergseth.

Og hver gang de tviler på hva de driver med under de harde treningsøktene, er det drømmen om å stå på toppen av verdens høyeste fjell som blinker i det fjerne ...

Se hvordan paret trener for å nå målet om å bestige toppen av Mount Everest i videoen øverst i saken.