– Jeg får hjertebank når dyra kommer

Kvinneandelen blant norske jegere har økt mye de siste årene. Kvinnene utgjør nå 13,6 prosent av de registrerte jegerne.

Kvinner på jakt, storviltjakt

I SKUDDET: Jakt er populært som aldri før blant kvinner. Gunn Hege Hardus er kvinnekontakt i Andebu JFF og sitter i kvinneutvalget i fylket.

Foto: Thor Olav Moen

Mandag startet rådyrjakta, og kvinnegruppa i Norges Jeger- og fiskerforbund (NJFF) Vestfold var på plass i rådyrskauen.

– Det er så deilig å komme seg ut i skogen i fred og ro. Også er det spennende, og kanskje blir det kjøtt til gode middager, sier Beate Hunnestuen.

Nesten ...

Beate Hunnestuen

FRISTED: Beate Hunnestuen liker å komme seg ut i skogen og på jakt, vekk fra hverdagens jag og mas.

Foto: Thor Olav Moen

Så klinger losen. Bikkja har funnet rådyr og løper etter og bjeffer. Losen går i retning av jakttårnet Hunnestuen sitter i. Det er en real «hotspot» i terrenget på Barkåker, som er arena for opplæringsjakten for kvinner på startdagen for årets rådyrjakt med hund; 25. september. Dagen alle rådyrjegere har ventet på, kvinner som menn.

Bikkje og rådyr kommer på skuddhold. Hunnestuen får ikke rent skudd på i det høye, tette krattet på hogstflaten. Hun avstår fra å skyte. Helt etter boka, boka hun leste for noen år siden og avla jegerprøven. Siden har det blitt noen jaktturer, både alene og med samboeren, som er jeger.

Jenter, jakt og mat

Gunn Hege Hardus er kvinnekontakt i Andebu JJF.

– Jeg får alltid hjertebank når dyra nærmer seg. Jeg kom nærmest tilfeldig borti jaktskyting. Derfra var veien til å bli jeger kort. I tillegg til naturopplevelsen, henter vi hjem fantastiske råvarer til god mat, sier hun.

Hardus synes det er flott med fokus på kvinner og jakt, og at man på skytebanen på Håsken og ellers i fylket har fått kvinnetreninger og opplæringsjakt på NJFF-kalenderen.

Kvinner på jakt

GÅR PÅ JAKT: Gunn Hege Hardus (t.v.) og Hanne Sofie Juntunen Jenssen er jenter – og jegere.

Foto: Thor Olav Moen

Stor økning

De siste fem årene har andelen kvinnelige jegere økt med 21 prosent. Andelen mannlige jegere har økt med 6 prosent. Kvinnene utgjør nå 13,6 prosent av de registrerte jegerne.

6,4 prosent av Vestfolds menn jegere, mens 0,4 prosent av kvinnene er jegere.

Litt over hver fjerde jegerprøvekandidat er nå kvinne.

Fylkessekretær Øystein Cock Rønning i Vestfold for NJFF, rådyr og ringduer

MANGE MULIGHETER: Fylkessekretær Øystein Cock Rønning i NJFF Vestfold ønsker kvinner velkommen på jakt. Det er mange jaktmuligheter i Vestfold, blant annet er ringduer og rådyr tallrike og populære arter for jegere å etterstrebe.

Foto: NJFF/privat

– Det er positivt at flere jenter interesserer seg for jakt, sier fylkessekretær Øystein Cock Rønning i Vestfold NJFF.

Vil ha med kvinnene

– Det er en større andel av gutter/menn som tar jegerprøven blir jegere, altså løser jegeravgift og faktisk går på jakt, enn blant kvinnene, sier fylkessekretæren.

Derfor satses det, både nasjonalt og lokalt, på ulike tiltak rettet spesielt mot kvinner; opplæringsjakter, egne «damejaktturer», blant annet.

– Noen menn reagerer på dette, og synes kvinnene forfordeles. De fleste ser det som positivt. Det er heldigvis slutt på skepsisen fra eldre gubber overfor jenter som jaktet, avslutter Rønning.

Rådyrjakt, dachs

FIN DAG: Det ble en flott jaktdag i Barkåker-skogene. Foran dachsen «Lita», i første rekke bak; Ole Grorud og Susanne Kolkinn Myhre. Bakerst: Beate Hunnestuen og Morten Bøe.

Foto: Thor Olav Moen

De andre jentene på opplæringsjakta; Hanne Sofie Juntunen Jenssen, Minora Gurijordet og Susanne Kolkinn Myhre, begynte også som skyttere på Håsken, har tatt jegerprøven og fått blod på tann.

– Jeg vil jakte så mye som mulig, sier Juntunen.

Jaktleder Morten Bøe og Barkåker-jeger Ole Chr. Grorud, synes begge det er flott med jaktkvinner.

– De er flinke, samvittighetsfulle jegere, og det er hyggelig med kvinnelig selskap i skogen smiler de to.

Jenter på jakt

MUNTERT: Morten Bøe var jaktleder på opplæringsjakt for jenter. Selv om det ikke ble noe rådyrfall denne dagen, var stemningen god og det var en flott dag i Barkåkers dype skoger. Fra venstre: Beate Hunnestuen, Morten Bøe, Hanne Sofie Juntunen Jenssen og Susanne Kolkinn Myhre.

Foto: Thor Olav Moen