Hopp til innhold

Spylervæske på kartong: – Alle trodde det var juice

– Generelt ønsker vi å unngå at kjemikalier oppbevares i beholdere som kan ligne på drikkeemballasje, sier Giftinformasjonen.

Spylervæske på kartong

FERDIGBLANDET OG KLAR TIL BRUK: Det gjelder å sette riktig kartong på bordet når du skal spise frokost.

Foto: Inger Lande Danielsen / Privat

Spylervæske-produsenten Bjørkes kjemi fikk i fjor helt spylervæsken sin over på en resirkulerbar kartong.

Som den første på markedet kunne selskapet dermed tilby spylervæske på en fornybar kartong. Kartongen kan resirkuleres sammen med melke- og juicekartongene – og ser også ut som dette.

Redd for forgiftninger

Helsestasjonslege Inger Lande Danielsen i Øygarden kommune er en av dem som har reagert på likheten. På Facebook-siden Leger i Norge skriver hun:

«Flere enn meg som reagerer på spylervæske i kartong? Alle hjemme hos meg trodde det var juice jeg hadde kjøpt. Tenker selvsagt på forgiftninger hos barn – men det er mulig jeg som helsestasjonslege er litt ekstra opptatt av dette med sikkerhet.»

– Det viktigste med dette er vel at folk blir klar over denne likheten, og passer ekstra godt på, sier Danielsen til NRK.

Ingen meldte ulykker

Giftinformasjonen har ikke fått henvendelser om at det har skjedd ulykker der noen har fått i seg spylervæsken på grunn av likheten.

– Men generelt så er det ikke det beste å lagre væsker som ikke er drikke på drikkekartonger, sier seniorrådgiver Anita von Krogh i Giftinformasjonen, avdeling Akutte forgiftninger. Hun legger også til:

– Jeg vil også si at det er et verdig mål å lage mer miljøvennlig emballasje. Det må de få en stjerne i boka for.

Og det er nettopp miljøaspektet som har gjort at Bjørkes kjemi har ønsket å få sin spylervæske på annen emballasje.

Dobbel kork

– Det selges mange tusen plastkanner med spylervæske i vinterhalvåret, og da er det flere tusen tonn med plast som går med, forteller Ole Gunner Kjos.

Bjørkes kjemi har derfor fått positive tilbakemeldinger på tiltaket.

Kjos understreker at det er en godkjent kartong, med barnesikring og dobbel kork: Korken må vris ekstra hardt på, og så er det en propp som må trekkes ut.

– Vi har absolutt planer om å fortsette med dette, og det er interesse i markedet. Særlig fra større kjeder, som ønsker å bruke i markedsføringen sin at de sparer store mengder plast.

I det denne saken skrives, er det ifølge Bjørkes kjemi spart 3293 kilo plast og 19 757 kilo CO₂ på å bytte emballasje fra plast til kartong.

Frokost-idé

Også lege Danielsen er positiv til at det er fokus på redusert bruk av plast, men hun mener at produsenter, som Bjørkes kjemi, må ta ansvar for å lage noe som ikke ser ut som en drikkekartong – selv om det er innenfor regelverket.

Ideen med å putte spylervæske på en kartong kom, kanskje ikke overraskende, under en frokost.

– At det ligner på en drikkekartong var et tema da vi jobbet med å få godkjenning for produktene. Det er jo meningen at spylervæsken ikke skal kunne forveksles med en juice eller en melk, og det ble i tillegg tatt disse grepene med korken, sier Kjos.

Spylervæske på kartong

Hjemme hos lege Inger Lande Danielsen trodde alle at det var en ny juice som var kjøpt med hjem.

Foto: Inger Lande Danielsen / Privat

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark