Kunst av strandsøppel

Kunstnerne Kari Prestgaard og Astor Andersen fra Sandefjord lager kunst av strandsøppel. Nå ber de publikum om hjelp.

Kari Pretsgaard og Astor Andersen

Kari Pretsgaard og Astor Andersen har samlet søppel på strendene i Vestfold. Nå blir det stilt ut i Sandefjord

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Vi ønsker å fokusere på plastsøppel som er å finne på strendene. Verdenshavene tvangsfores med plast, forklarer Kari Prestgaard.

Hver kvadratkilometer hav inneholder gjennomsnittlig 40.000 plastobjekter. Plastavfall ikke bare er et mekanisk avfall. Plasten lekker også kjemikalier som skader livet i havet og mennesker.

Teksten fortsetter under bildetHar plukket to tonn søppel

Kunst fra stranda

Mange plastobjekter lengter etter hverandre og vi hjelper dem sammen, sier Astor Andersen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Kari Pretsgaard og Astor Andersen har plukket to tonn søppel fra 30 strender i Vestfold. Sammen med skoleelever og barnehagebarn har kunstnerne i løpet av våren sett nærmere på hva som kan lages av strandsøppel.

Nå er resultatet utstilt i Sandefjord kunstforening. Utstillingen TRASH UP! åpner i Artoteket i kunstforeningens lokaler lørdag.

– Vårt svar på denne globale miljøtragedien er å lage humoristiske figurer og skulpturer av strandplast. Vi har oppdaget at det er mange plastobjekter og plastfragmenter som lengter etter hverandre. Vi hjelper dem slik at de får hverandre, forklarer Astor Andersen.

Teksten fortsetter under bildet

Moped fra stranda

Denne mopeden ble funnet på stranda på Ringshaug i Tønsberg. Den har neppe kommet flytende som det meste andre som er funnet.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Ber folk delta med søppel fra stranda

Men, dette er ikke bare noe folk kan se nærmere på. De to har laget en hval av stoff som også er funnet på en strand. Hvalen skal i løpet av sommeren fylles med søppel som folk har funnet i fjæra, fortrinnsvis plast.

De inviterer alle til å samle plastsøppel og komme med bidrag.

Senere skal hvalen stilles ut permanent i Hvalfangstmuseet i Sandefjord.

Søppelhvalen

Kunstnerne har laget en hval av stoff som de fant på stranda. Nå skal den fylles med søppel og stilles ut i Hvalfangstmuseet i Sandefjord.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK