Solspeilet engasjerer hele verden

En vill ide ble til et vilt prosjekt, og nå skal solspeilet på Rjukan snart åpnes. Medier fra hele verden melder sin interesse.

Solspeilet på Rjukan

31. oktober lanseres det smått sensasjonelle solspeilet i Rjukan. Prosjektlederen omtaler prosjektet som et eventyr.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Om noen dager, den 31. oktober, skal solspeilet på Rjukan åpnes. Det er på dagen 100 år siden ideen om et solspeil ble født, da Oscar Kittelsen skrev i Rjukan-avisa.

Kunstneren Martin Andersen unnfanget så ideen om et konkret solspeilprosjekt i 2003 og satte i gang med en storstilt planlegging, research og forprosjektering.

Har vært skeptiske

Mange av Rjukans innbyggere har vært skeptiske til prosjektet, men har skiftet mening etter hvert. Når NRK går på gata på Rjukan, kommer det stadig folk bort og spør hvordan det går. Spente, nysgjerrige, og ikke så lite stolte. Som en av innbyggerne sier:

– I begynnelsen synes jeg det var noe forbanna tøv, men nå synes jeg det er veldig ålreit! Det er jo spennende at det skjer noe her i Rjukan.

Tidligere ordfører Øystein Dahle mener også det er flott at Rjukan og Tinn blir satt på kartet på en så positiv måte.

– Jeg syns det er et fantastisk tiltak. Nå skal vi endelig få sol ned i Rjukan. Lyset kommer ned vet du, det er det viktigste. Da holder vi oss våkne, sier han entusiastisk.

Som et eventyr

Prosjektleder Øystein Haugan er travelt opptatt med å gjøre klart til åpninga. Han beskriver prosjektet som et eventyr fra vår tid.

– Da jeg vokste opp, så var liksom solspeilet en vill ide som selv Sam Eyde ikke greide å få til. Vi tenkte mer at det var et eventyr, men kanskje det er nettopp det vi er med på å skape.

Kostnadsrammen er på cirka fem millioner kroner. Og Haugan forklarer stolt hvordan speilets effekt vil bli.

– Speilet skal fungere som en teaterspot, så om sommeren kan du sole deg både foran og bak, sier han med glød i stemmen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Øystein Haugan, Øystein Dahle.

Prosjektleder Øystein Haugan og tidligere ordfører Øystein Dahle er begge svært entusiastiske for solspeilet som skal bringe lys og glede for Rjukans innbyggere. Internasjonal presse viser stor interesse for prosjektet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Back-up-løsning er klar

Og prosjektleder Haugan sier de har sikret seg mot eventuelt dårlig vær og fravær av sol på åpningsdagen.

– Vi leier inn et helikopter som vi kjører opp og ned, og tester det ut før åpningsdagen og filmer det. Så hvis det er dårlig vær hele den uken hvor vi har invitert internasjonal presse hit, har vi en backup og kan gi de en video som viser hvordan det fungerer.

Internasjonal interesse

Internasjonal presse har for lengst varsla at de kjem til den store dagen.

Dermed er egen pressesjef for anledningen leid inn, for å håndtere forespørslene. Haugan sier at medieinteressen nærmest har vært uvirkelig.

– Jeg er vant til å forholde meg til lokalmediene i Telemark, og plutselig ringer New York Times, National Geographic og Reuters!