Snek seg inn på egen film

Manusforfatteren kjøpte billett til egen film og så den anonymt. Hun synes det var herlig å høre publikum le på de riktige stedene uten at de visste at manusforfatteren satt i stolen ved siden av.

Linn-Jeanethe Kyed

Hun nyter suksessen etter at 140 000 så «Børning» i åpningshelgen. Manusforfatter Linn Jeanethe Kyed forteller at det overgår alle forventninger.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Ingen norsk film i nyere tid har hatt så mange publikummere den første helga som « Børning». Hele 140 000 fikk med seg bilfilmen.

Det overgår selv de villeste tipsene filmteamet selv hadde. Manusforfatter Linn Jeanethe Kyed fra Ulefoss trodde hun var overoptimistisk da hun tippet 95 000.

Fra Børning

Gromme biler og høy fart har fått mange til å gå på kino.

Foto: Filmweb

– Jeg gasset skikkelig på, og mente at 95 000 ville se filmen. Kanskje litt optimistisk, men jeg hadde skikkelig trua.

Hun forteller at et par av de andre tippet flere besøkende, men ingen var i nærheten av 140 000.

– Det er jo drømmetall, og jeg har faktisk ikke ord for å beskrive det annet enn fantastisk, sier Kyed.

Spredd via jungeltelegrafen

Filmen har fått mye oppmerksomhet i media, men det er ingen garanti for at folk vil se den. Kyed tror at jungeltelegrafen har vært til stor hjelp.

– En ny film får alltid oppmerksomhet. De som har sett den, har likt den og spredd dette videre til venner og familie. Jeg er glad for at vi kan gi folk noe tilbake for billettpengene, sier hun.

Tilbakemeldingene har vært gode, både på sosiale medier og via andre kanaler.

– Folk gliser lenge etter at de har kommet ut fra kinoen, sier folk til meg.

Som en liten snik

I helga var hun en av de 140 000 som så filmen på kino.

Filmen Børning

Kjente skuespillere i mange av rollene i «Børning»er også med på å dra opp besøkstallene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg må innrømme at jeg kjøpte billett og satte meg i salen på en helt tilfeldig Oslokino for å nyte at folk smiler og ler. På en komedie er det ofte veldig målbart om folk liker filmen, sier hun.

Det var en stolt manusforfatter som forlot salen. Samtidig følte hun at hun ikke opptrådte helt ærlig.

– Det var en kjempevitamininnsprøyting å oppleve dette. Likevel følte jeg meg som en liten snik som tyvlyttet på hva folk sa. Men det var lærerikt å få ærlige svar. Folk visste jo ikke at manusforfatteren satt i kinosalen.

Ble slaktet

Det var ingen selvfølge at filmen skulle få så mange besøkende. Anmelderne har gått fra sekser på terningen i Telemarksavisa og Varden, via en god del treere og firere i de andre.

Linn-Jeanethe Kyed

Det er ikke første gang Kyed har suksess som manusforfatter. Hun skrev også manuset til Tuba Atlantic. Kortfilmen ble like godt Oscarnominert.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Anmelderen i Opland Arbeiderblad mente den var bånn i bøtta og ga den ener.
Han sparte ikke på kruttet, og mente at filmen burde slettes og at manusforfatteren hadde lagt igjen mer spennende ting i doskåla.


– Den anmeldelsen har jeg lest, og for oss som har laget filmen har det vært god underholdning. Var målet til anmelderen å få folk til å la vær å se den, har han bomma. Slike anmeldelser gir oppmerksomhet og folk får lyst til å se selv, sier Kyed.

Allerede nå snakkes det om en oppfølger til «Børning». Men Kyed synes det er for tidlig å si om hun blir med.

– Det kommer an på. Jeg må se om det passer inn i min timeplan, men jeg håper at det blir en oppfølger, med eller uten min hjelp, avslutter hun.

Det er råning og børning utenfor Ulefoss kino i forkant av førpremieren på filmen «Børning».

SE VIDEO: Slik så det ut på Ulefoss minutter før før-premieren på filmen.