Snart tid for første luke

Vi gir deg inspirasjon og forsiktig veiledning i julekalenderjungelen.

Julekalender
Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

For forvirrede foreldre er det fort gjort å gå seg vill i det store utvalget av julekalendere. Og kanskje ender man opp med en tradisjonell og litt kjedelig løsning.

Vi har samlet et knippe kalendere, både butikkvare og hjemmelagede, som kan gi inspirasjon.

Billig sjokolade

Mange foreldre klamrer seg til sjokoladekalendere. Disse er ofte billige, og sjokoladen smaker gjerne deretter. Da hjelper det ikke at godsakene er formet som engler, hyrder eller jesusbarn med nøtter i.

At disse kalenderene er mindre egnet for små barn, understrekes vel av at mange billigvarianter inneholder små tyske visdomsord om julen og denslags.

Julekalender

Billig kalender med sjokolade og tysk tekst.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Alternative kalendre

Det er ikke uvanlig at barn får kalendere uten luker, men med små pakker for hver dag i desember. Dette kan være en prøvelse for foreldrenes kreativitet.

Heldigvis finnes det råd. Man kan for eksempel kjøpe et puslespill og fordele bitene utover dagene i desember.

Og ønsker man å gi barna og julen et lite kulturpuff, kan man legge inn dikt, noveller eller noen artige ord for dagen. 

Tips til de minste

Det første du trenger er 24 store pappesker. Lim så eskene opp på rommet ditt. Dersom det ikke er plass nok kan du godt bruke andre rom i huset. Bare pass på at det det som kommer oppi eskene blir ditt.

Fra boka "Alle barns $tore juleadventsbok"

Hvis du er barn og har lyst på store gaver i kalenderen, kan det være nyttig å følge rådene i boka "Alle barns store juleadventsbok" av Onkel Dag og Onkel Anders.

Pappesker

Pappesker for barn som ønsker å flagge forventningene.

Foto: Illustrasjonsfoto

Pappeske-trikset er veldig effektivt, ikke minst fordi 24 store tomme pappesker ser håpefullt ut. Da synes nok mor eller far at sjokoladekalenderen de har kjøpt blir litt puslete.

Det er også viktig at pappeskene er store nok. Hvis man for eksempel ønsker seg en spark, må den jo få plass i pappesken. Derfor nytter det ikke med små banankasser og lignende.

Tips: be vaskemaskinfabrikanter levere varer på prøve når foreldrene ikke er hjemme. Ta esken og glem den når de henter varen tilbake.

Kalender for voksne

Det finnes kalendere som i helt klart er myntet på voksne. Noen kalendere har til og med 18 års aldersgrense. For eksempel kan man kjøpe inn en kasse juleøl. Korkene merker du med tall fra 1 til 24. Deretter kan man åpne og nyte én juleøl for hver dag. 

Julekalender

Tysk kalender: Nissefar blir vekket av en kalenderpike.

Foto: Privat

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark