Se hvem som bor i juletreet ditt

Jula nærmer seg med stormskritt og kanskje er juletreet allerede på plass. Det du kanskje ikke visste er at du får med deg titusenvis av småkryp med på kjøpet.

Se videoreportasjer her.

SE VIDEO: Juletreet ditt er fullt av småkryp.

– Har du tenkt på hvor disse som lager skrekkfilmer har fått ideene sine til monstre fra? spør Knut Vidar Christiansen, fagansvarlig ved Pelias.

NRK har sammen med Christiansen hentet et juletre og dratt det inn på kontoret for å lete etter småkryp. Det tar ikke lange tida før de første beboerne i treet kommer krypende frem. Heldigvis er de fleste ufarlige.

– Kun noen få som kan sees

– Et gråblått insekt som er avlangt med seks bein og med veldig korte følehorn, Christiansen beskriver en av de nye innbyggerne på kontoret.

Av alle insektene som nå befinner seg på kontoret er det få som kan sees med et forstørrelsesglass.

– La oss si at det er mellom tjue til tjuefem tusen insekter i treet, så klarer vi bare å se noen titalls, tenker jeg, fortsetter Christiansen.

Blant annet er bartrelus og bladlus vanlige grupper små insekter som følger med. Dette er sugere som lever av safta på trærne, skriver skog og landskap.

småkryp
Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Verre for insektene enn for oss

Torstein Kvamme er rådgiver ved Skog og landskap. Han forteller at småkrypa er helt ufarlige. Dessuten takler de dårlig overgangen fra kulda til en tørr og varm stue.

– Det er nok verre konsekvenser for insektene enn for oss når de kommer inn i stua. I moderne hus er lufta veldig tørr. Når de får temperaturspranget i kombinasjon med rask uttørring så vil de fleste krypa dø relativ fort, forteller Kvamme.

Torstein Kvamme

Torstein Kvamme sier det også finnes små kryp i plasttrær.

Foto: Skog og Landskap

Og til deg som kanskje har et plasttre som fast inventar i jula: den er heller ikke fri for insekter.

– Kanskje kommer det litt støv, fuktighet og vokser litt alger på plasttreet. På algene kan det være bitte små kryp som beiter litt og kanskje det er et og annet kryp som rett og slett overvintrer. Du kan ikke være hundre prosent trygg på at det ikke er småkryp på plasttreet også, sier Torstein Kvamme.

Rådgiveren sier han også har fått spørsmål fra folk som ønsker å sprøyte trærne for å bli kvitt insektene, men det er ifølge Kvamme totalt unødvendig da insektene ikke har noen betydning for huset.