Hopp til innhold

Småbarnsfamilie ville stresse ned – flytta til hytta

Hjemme var det en stressende hverdag, men på hytta falt alt til ro. Spørsmålet kom: Kanskje vi bare skal bli? Familien gjorde alvor av det.

Familien flyttet på hytta.

SKIHEIS: Anette og Andre Natland i skiheisen sammed med barna August og Amandus.

Foto: Privat

– Jeg tok permisjon fra jobben og vi leide ut huset. Vi satte mesteparten av tingene våre på lager og tok med oss skiutstyr, noe klær og noen leker til ungene, sier Anette Natland til NRK.

For halvannet år siden bestemte familien Natland fra Tønsberg seg for å tenke nytt. De pakket sakene og flyttet til hytta som ligger på Hovden i Aust-Agder.

– Det som var lurt med å flytte, var å få rolige dager når ungene er i barnehagen. Jeg trengte å hente meg inn etter år med søvnløse netter, sier Anette.

Familien Natland på terassen på hytta.

TRIVES: Både voksne og barn trives med å bo på hytta, selv om rastløsheten kan komme sigende.

Foto: Privat

Mer energi til fjells

I tillegg til å være småbarnsmor sleit Anette med migreneanfall. Hun var sliten og det tæret på søvnen. Hytta ble løsningen.

– Hjemme kjente jeg ofte på at jeg ikke hadde energi til å være sosial. Jeg var konstant trøtt. Jeg føler virkelig at jeg har fått sovet ut på fjellet. En klisje å si, men det er en annen puls her.

– Første året vi bodde her hadde vi tre sykdomsdager. Ellers har vi holdt oss friske. Mindre stress hjelper vel på immunforsvaret, sier Anette.

Må være oppmerksom

Professor i psykologi, Anette Harris på Universitetet i Bergen, forsker på stress og synes det var lurt av familien å trappe ned på aktivitetene.

– Det er ikke farlig å holde et høyt tempo, så lenge det er noe man trives med. Men man bør gjøre noe dersom man ikke klarer å komme seg nedpå igjen.

Hun sier at dersom man lever i mange år med usunt stress, så kan man få symptomer i de fleste organer.

– Varsellampene bør blinke dersom man begynner å bli bekymret for å bli syk av stress. Det er tankene som styrer stressreaksonen i kroppen, sier Harris.

Hun mener småbarnsfamilier i en hektisk hverdag bør stoppe opp å tenke: Må vi være med på alt av aktiviteter?

Anette Harris på Universitetet i Bergen.

FORSKER: Anette Harris forsøker på søvn og stress på UiB.

Foto: UIB

Langt fra folk

Hytta til familien 800 meter over havet har nå blitt hjemmet til familien på fire. Anette har realisert drømmen om å skrive barnebøker. Mannen André jobber hjemmefra.

– Uten forstyrrelser fra åpne kontorlandskap, møter og annet er det lett å bli effektiv, sier André.

Å flytte førte til at arbeidet gikk fort unna, slik at det ble mer tid til barn, idrett og være ute.

– Den største utfordringen synes jeg har vært rastløsheten ved at det ikke er så mye å gjøre. Til tider har jeg tenkt hjem, men ikke angret, sier han.

Familien feiret 17. mai på Hovden.

FEIRING: 17. mai ble feiret i lyng og kratt.

Foto: Privat

– Irriterende idyllisk

Anette forteller at det beste med å bo på hytta har vært naturen. Hun beskriver det som irriterende idyllisk. På halvannet år har familien knyttet nye vennskap.

– Siden vi begge jobber hjemmefra kunne det vært en utfordring å knytte nye vennskap, men dette har gått mye lettere enn vi kunne drømt om. Vi har blitt kjent med andre foreldre i barnehagen og de lokale har vært utrolig rause med å få oss inn i fellesskapet, via facebookgrupper og lekeavtaler.

Til sommeren har familien vært hytteboere i to år, og tiden er da kommet for å reise tilbake til Tønsberg.

Landskapsbilde av hytteområdet. Bak fjella ser man sola.

VINTERIDYLL: Utsikten fra hytta mens solen dupper i horisonten.

Foto: Privat