Slurv fører til flere nødpass

Publikumssenteret i Stokke har gitt ut nesten 250 flere nødpass i år enn på samme tid i fjor. Det skyldes slurv, mener de.

Nødpass

MIDLERTIDIG: Folk er ikke så flinke til å sjekke om passet er gyldig før de skal ut å reise.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Folk er flinke til å bestille reisen sin i god tid, men sjekker ikke passene. Det sier seksjonssjef ved publikumssenteret i Stokke, Anne Marie Almaas.

Hittil i år har de gitt ut 849 nødpass, 244 flere enn på samme tid i fjor. Almaas tror det høye tallet skyldes at folk er sløve.

– Vi har inntrykk av at folk tenker på pass i siste liten, sier hun.

Nødpass er gyldig bare for én reise og blir utstedt hvis du ikke rekker å bestille et vanlig pass før du skal reise.

Måtte til Kongsberg

Almaas forteller at leveringstiden fra passprodusenten er mye lenger om sommeren enn i vintermånedene, og det kan ta inntil to uker fra du bestiller passet til det dukker opp i postkassen.

I juni skrev NRK om Gunn Holte fra Nøtterøy som reiste til Kongsberg for å få pass, fordi ventetiden på en time til passbestilling i Stokke var over to uker.

Eskalerer i juni

Om vinteren gir publikumssenteret i Stokke ut mellom 30–40 nødpass, mens det i mai, juni og juli eskalerer voldsomt, forteller Almaas.

– Det er jo da vi reiser mest, sier hun.

Selv med svingningene i månedene, har det blitt gitt ut over 200 flere nødpass i Stokke i år. Anne Marie Almaas oppfordrer folk til å være tidligere ut.

– Før vi skal på tur, så sjekker vi passet først, før vi bestiller turen, oppfordrer Almaas.