Hopp til innhold

Slik var festivalhelgen i Telemark

Den store festivalhelgen i Telemark har bydd på blues, fisk og bygdefest. Med unntak av én alvorlig hendelse, er både arrangører og politiet fornøyde med gjennomføringen.

Hellbillies på Treungenfestivalen

Hellbillies spilte både på Treungenfestivalen og på Notodden Blues Festival i helgen. Her er bandet i aksjon på scenen i Treungen fredag kveld.

Foto: Olav Haugene

Flere tusen mennesker har besøkt festivaler i Telemark denne helgen. Det har vært bluesfestival på Notodden, fiskefestival i Langesund og musikkfestival i Treungen.

Færre besøkende

Når festivalgeneralen for Notodden Blues Festival, Jostein Forsberg, skal oppsummere den 27. bluesfestivalen, sier han følgende:

– Det har vært en veldig god festival med god stemning både blant artister og blant publikum og frivillige.

– Hva har vært høydepunktet musikalsk for deg?

– Høydepunkt har det vært mange av, men det som imponerte meg mest og overrasket meg mest var Hugh Laurie. Jeg ble helt satt ut av hvor bra det var, og den konserten kommer jeg til å huske lenge, sier han.

Billettsalget til årets festival var litt dårligere i år enn i fjor. Nærmere 16 000 personer løste billett i år, noen som er omtrent 1 500 under det som var budsjettert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bluesfestival

Det var god stemning på Bluesfestivalen.

Foto: Lars Hansen / NRK

25-åring druknet

Forsberg sier at drukningsulykken natt til lørdag, der en ung mann omkom etter at han falt i vannet, satt en demper på festivalen.

– Når sånt skjer, er det klart at det påvirker festivalen og lokalsamfunnet på Notodden. Vi tenker veldig mye på de pårørende, sier Forsberg.

– Det var vondt å høre om, og personlig så var jeg veldig preget av hendelsen hele lørdagen. Jeg er fremdeles preget av det, tilføyer han.

Han forteller at det var helt nødvendig å starte lørdagen rolig med en markering på brygga, og snakke sammen om det som hadde skjedd.

Og mens de siste bluestonene på den 27. bluesfestivalen ble spilt søndag ettermiddag, hadde Forsberg allerede begynt å tenke på den 28. bluesfestivalen.

Rolig for politiet

Fungerende politistasjonssjef Geir Andreassen på Notodden uttaler følgende etter blueshelgen:

– Politiet har i år kun registrert tre tilfeller av vold. En av sakene gjaldt vold mot politiet, og en annen sak er allerede avgjort med forelegg. Med tanke på antall personer som har oppholdt seg i Notodden sentrum, må dette sies å være et veldig lite antall saker og langt mindre enn tidligere år, sier han.

– Det har også vært en klar reduksjon av ordensforstyrrelser og vinningssaker under årets festival, legger han til.

Operasjonslederen i Telemark politidistrikt, Jan Olaf Jansen, forteller at det samme gjelder for både Treungenfestivalen og for Sjømat- og fiskefestivalen i Langesund.

– Det er lite å sette fingeren på. Det har vært relativt rolig med tanke på at det har vært så mange mennesker på arrangementene, sier han.

– Fin helg

I helgen har det også være sjømat- og fiskefestival i Langesund. Styreleder for festivalen, Kai Thorsen Dalene, er fornøyd med gjennomføringen.

Fiskefestival i Langesund

Det var aktiviteter for store og små under fiskefestivalen i Langesund.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det har vært en fin helg. Vi hadde litt svakt besøk på fredag, men både lørdag og søndag var gode dager, sier han til NRK søndag kveld.

Han priser seg lykkelig over at værmeldingen ikke slo til.

– Vi har hatt flaks med været. Det har vært bra vær i åpningstidene våre, sier Thorsen Dalene.

Han anslår at mellom 10 og 12 tusen mennesker har vært innom Langesund i løpet av helgen.

– Særdeles vellykket

Arrangørene av Treungenfestivalen er også fornøyde.

– Det har vært en fantastisk helg. Treungenfestivalen 2014 ble særdeles vellykket, og alt er bare fryd og gammen i dag, sier festivalleder Jørgen Solberg til NRK søndag kveld.

Han forteller at mellom 11 og 12 tusen mennesker har vært innom festivalen i løpet av helgen.

– I år har mange flere være inne på festivalområdet hele tiden, istedenfor å være på campen. Det har vi merket godt på både stemning og salg, sier Solberg.

Han er fornøyd med alle konsertene, men trekker frem én som veldig spesiell.

– Det var helt utrolig å høre DumDum Boys på torsdagen. Det var en fantastisk opplevelse, sier han.

Og i likhet med Jostein Forsberg på Notodden, er også Solberg i gang med planleggingen av neste års festival.