Hopp til innhold

Fettbrann skal ikke slukkes med vann

Mange tar frem frityrgryta under juleforberedelsene. Men temperaturen i disse blir fort høy, og det gjelder å være forberedt på det verste.

FARLIG: Vann kan gjøre situasjonen verre.

Oppstår det en fettbrann i kjelen på kjøkkenet ditt, da må du ikke bruke vann for å slukke, ifølge brannmester Jan Helge Olsen ved Sandefjord brannvesen.

– Da vil det bli en voldsom reaksjon mellom det kalde vannet og det varme fette som resulterer i et flammehav, og da tar det fort fyr i resten av rommet, sier Olsen.

Brannmester Jan Helge Olsen i Sandefjord brannvesen

VÆR FORBEREDT: Hvis man har planer om å bruke frityrgryta, så man være klar til å slukke en eventuell fettbrann også, sier Brannmester Jan Helge Olsen i Sandefjord brannvesen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Nesten halvparten av brannene startet på kjøkkenet

I fjor startet 58 prosent av alle boligbranner i landet på kjøkkenet. I blokkleiligheter var tallet drøyt 75 prosent, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Tallene viser også at desember var måneden med flest branner med 313.

Mange av brannene starter på komfyren. Nesten 47 prosent av brann- og redningsvesenets utrykninger i 2017 skyldtes komfyrbranner hjemme hos folk. Brannvesen rundt om i Norge rykket i fjor ut til 3 339 branner i private hjem. 1 562 av disse var branner eller branntilløp på komfyren.

Fettbrann som "slukkes" med vann

EKSPLOSJON: Hvis man prøver å slukke fettbrann med vann oppstår det høye og kraftige flammer ut av en liten kjele.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Og selv om desember er måneden for steking av smultringer, er vi nordmenn flittig med frityrgryta ellers i året også. Brannmannskapene rykker ut til fettbranner hele året. Hvis uhellet først har skjedd, og frityrgryta står i full fyr så er det én ting som gjelder, ifølge Olsen.

– Bruk lokk som passer kjelen, og som tetter helt rundt kanten. Hvis man ikke har lokk til kjelen burde man ikke drive med frityrsteking, sier Olsen.

Hvis det oppstår fettbrann, kan man også bruke et brannteppet, men det er ikke en like sikker metode å slukke på, ifølge Olsen.

Klarer ikke å slukke fettbrann

Etter å ha gjort forsøk ved If Sikkerhetssenter i Hobøl, advarer forsikringsselskapet mot bruk av branntepper når det kommer til å slukke fettbrann.

– Forsøkene viser at ved høye temperaturer vil røyk og ild slå rett gjennom teppet, heter det i en pressemelding derfra.

If peker også på en test gjort i fjor av RISE Fire Research på oppdrag fra DSB.

Seks ulike branntepper ble testet mot brann i frityrgryte, og brannen ble kun slukket i fire av 18 testforsøk.

Brann i komfyr

FARLIG: Hvis man heller kaldt vann i en kjele med varmt fett kan konsekvensene bli store.

Foto: ScanStockPhoto

Grunnen til at branntepper ofte ikke slukker fettbranner er at det er vanskelig å stoppe all oksygentilførsel til kjelen, det er vanskelig å få det helt tett med et teppe.

Men hvis et teppe er alt man har for hånden når flammen står opp av frityrgryten, så bruk teppet. Ikke hent vann eller brannslokningsapparatet, det gjør bare vondt verre, ifølge Olsen.

Rykket nylig ut på fettbrann

Senest natt til onsdag måtte Sandefjord brannvesen rykke ut etter melding om brann i en frityrgryte i Sandefjord. Politiet opplyser at brannen var slukket før brannvesenet kom til stedet, men at det var mye røyk på stedet.

Vedkommende som skulle lage mat, hadde pustet inn røyk og ble sjekket av helsepersonell. Alt stod bra til. Det ble kun røykskader i huset.

Brannmester Olsen har noen klare kjøreregler til de som planlegger årets smultringbakst.

– Bruk fornuft, ha et lokk tilgjengelig. Pass på gryten hele tiden. Når fettet har kommet opp til 250–300 grader så kan det selvantenne og lage en farlig situasjon på kjøkken ditt, avslutter Olsen

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark