Hopp til innhold

Slik lager du en god saus på fem minutter

Det er helg, og for mange betyr det ekstra god mat. Nå forteller Geir Skeie hvordan du kan lage en perfekt saus på fem minutter.

Geir Skeie på sitt eget kjøkken

Geir Skeie vil få folk til å droppe ferdigsausen, og forteller nå hvordan man kan lage en god saus på fem minutter.

Foto: Linn Løkken

– Det er egentlig veldig enkelt og fort gjort å lage en god saus selv, sier Geir Skeie som blant annet vant Kokkenes kamp i 2013.

Han vil prøve å få folk til å slutte med ferdigsaus.
– Jeg tror folk mangler kunnskap. Folk vet ikke hvordan man gjør det, og de tror gjerne at det å lage en saus fra bunnen av tar lang tid og krever mange ulike råvarer. Det gjør det ikke, sier Skeie.

Slik gjør du det

Mange sauser kan nemlig lages på et par minutter, med ingredienser de fleste har i kjøleskapet til enhver tid. Skeie bruker brun saus som eksempel.

– Brun mel og smør i en panne med tjukk bunn til du får en god brunfarge på det.

Video nsps_upload_2009_3_17_9_40_49_898.jpg

På fem minutter kan du lage en perfekt brun saus helt fra bunnen av.

Foto: Nyhetsspiller

Deretter tilsetter du vann. Og så kan man for eksempel bruke en buljongterning eller kjøttkraft, hvis man har det. Etter at den har kokt i fem minutter er den ferdig.

Så enkelt er det altså, skal man tro Skeie. Da han var på TV-skjermen under Kokkenes kamp i 2013 så det derimot litt mer avansert ut.

– Det er mange forskjellige nivåer på saus. Man kan selvfølgelig bruke masse tid, men det er stor forskjell på en god enkel saus til en hverdagsmiddag og på verdens beste saus.

Les også: Oppskriftene vi ville lage i august

– Smak på sausen

Skeie som blant annet vant Bocuse d’Or, det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst, i 2009 er nå ute med en egen bok om saus. Med den vil han vise folket at det kan gå raskere å lage en saus fra bunnen av, enn det gjør om man bruker pose.

Nå driver kokken blant annet en restaurant i Sandefjord. Her lager han mange sauser til fisk.

–Til fisk kan man for eksempel bruke kremet skalldyrsaus, urtesauser eller urtesmør.

Selv bruker han mye Hollandés.

– Den kan du ha sitron, rogn eller urter i. Hollandés er også basen til Béarnaisesaus. Hvis man lærer teknikken på hvordan man lager en Hollandés-base har man store muligheter innenfor saus.

Skeie mener det er én ting mange gjør feil når de kokkelerer.

– Det er mange som ikke smaker på sausen når de lager den eller når den er ferdig. De følger en oppskrift slavisk, og glemmer å smake på den og kjenne om den faktisk er god. Det er feil. Sausen er jo der for å skape en ekstra smak og binde retten sammen.

Les også: Se hva Bjørg fant i skogen