Hopp til innhold

Slik bodde polakkene

Dette var synet som møtte Arbeidstilsynet da de aksjonerte mot polakker som bodde ulovlig.

Flere polske bygningsarbeidere har i lang tid bodd ulovlig inne på en byggeplass midt i Tønsberg sentrum.

Forholdene ble avdekket da Arbeidstilsynet kom på uanmeldt inspeksjon tirsdag.

- Dette er helt uakspetabelt, sier seniorinspektør i Arbeidstilsynet, Gunn Berit Gjevestad til NRK.

Bygården i Fayesgate rett ved Tønsberg torg er under oppussing. Flere lokale firma er godt i gang med de omfattende arbeidene i det flere etasjers store bygget.

Samtidig har gårdeieren leid inn fem eller flere polske arbeidere, som i flere uker, trolig helt siden i sommer, har bodd i 5.etasje.

- Det mest graverende er når vi kom opp i femte etasje og ser at her har det bodd arbeidstakere over lenger tid. Det bærer både madrasser og sengetøy preg av, sier hun til NRK.

(NB:Artikkelen fortsetter under bildet)

Polakker bodde ulovlig

Gunn Berit Gjevestad i Arbeidstilsynet, mener det er uakseptabelt at polakker skal bo på en byggeplass.

Foto: Rune Jensen / NRK

Liten oversikt

Under inspeksjonen tirsdag var det vanskelig for Gunn Gjevestad i Arbeidstilsynet å få en oversikt over hvem som har ansvar for at polakkene har bodd på byggeplassen.

- Vi har sjekket listene for en stund tilbake, og disse er ikke ført inn. Hovedentreprenøren har ansvar for at det skjer, sier hun.

Entreprenørfirmaet Willy N. Andersen er ansvarlig for oppussingen, men polakkene har ikke vært ansatt hos oss, sier formann Per Ivar Bakke.

- Vi har aldri vært inne i disse lokalene så vi har ikke visst hvordan de har hatt det. Vi har kun sett at de har jobbet fra ti om morgenen til ti om kvelden, sier han.

Har kun sovet

Det er Bay eiendom som representerer gårdeieren og som er byggherre. Administrerende direktør Jim Sandberg, sier at polakkene kun har sovet der for å passe på utstyr. Sandberg lover nå å rydde opp slik Arbeidstilsynet krever.

- Av sikkerhetsmessige årsaker har det sovet polakker der på grunn av flere innbrudd. Det har ikke bodd polakker der på en stund, og det kommer heller ikke til å bo noen der fremover, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark