Slagsvold Vedum: – Dette er galskap

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, kaller sukkeravgiften for galskap. – Veldig rart at Høyre og Frp ikke stopper ordningen.

Vedum

HELT TULLETE: Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, mener at sukkeravgiften må bort.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Grensehandelen på nett har nærmest tatt helt av. Vi kjøpte 72 bokser brus importert fra Sverige til en pris av 349 kroner. I en dagligvarebutikk her til lands betaler kundene 20 kroner boksen. Morten Hansson i Maxgodis.se sier de har hatt en vekst i netthandelen på 40 prosent etter at den nye sukkeravgiften ble innført.

Importerer brus og godteri

Netthandelen fra Sverige på brus og godterier har tatt helt av.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Dette er galskap. Bestiller du på nett slipper du moms og avgift så lenge varene er sendt fra en adresse i Sverige. Kjøper du mineralvann som er produsert her i Norge er det full moms og avgift. Det er en veldig uklok ordning, sier Slagsvold Vedum.

Det er ikke bare på nett at grensehandelen øker. Også den generelle grensehandelen øker. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå handlet nordmenn for 15,1 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2017. Dette er en oppgang på 9 prosent, sammenlignet med 2016.

– Selvfølgelig eksploderer netthandelen når du slipper moms og avgifter og du nærmest kan få levert varene gratis på nærbutikken. Det er veldig rart at Høyre og Frp ikke stopper denne ordningen. Alle ser at dette svekker norsk industri, norske arbeidsplasser og den norske dagligvarebransjen.

Laster Twitter-innhold

– Grensen bør fjernes

Slagsvold Vedum mener det bare er en ting å gjøre.

– Vi må fjerne 350-kronersgrensen. I tillegg bør vi gå bort fra den avgiftsøkningen vi hadde før jul.

Han er klar på at dette utkonkurrerer bransjen i Norge. I februar måtte Telemark Kildevann i Fyresdal si opp halvparten av de ansatte på grunn av den nye sukkeravgiften.

– Der klarte de ikke opprettholde lønnsomheten, og produksjonen ble flyttet til Sverige. Også Coca-Cola hadde planer om å investere i nye produksjonslinjer i Norge. Det har de stoppet, og har også permittert folk fordi de ser at handelen av Cola-produkter har eksplodert på svensk side.

Skylder på KrF

Bård Hoksrud (Frp)

Stortingsrepresentant for FrP, Bård Hoksrud, sier de er mot økte avgifter, og vil jobbe for å redusere sukkeravgiften.

Foto: Thomas Wiborg / NRK

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud for Frp sier han ikke synes avgiften er noe hyggelig, men legger ansvaret for avgiften på KrF.

– Dette var noe KrF ville ha for å kunne bruke pengene på en del andre ting. Dette er ikke noe Frp er for, vi ønsker ikke å øke avgiftene.

Han sier han og de andre i stortingsgruppen vil arbeide videre med å få avgiften omgjort.

– Vi vil se om det finnes måter å redusere avgiften på.

Når du ser resultatene NRK presenterer, en økning på 40 prosent på netthandelen i svenske butikker etter at avgiften ble innført- har det slått verre ut enn du trodde?

– Jeg synes dette er veldig høye tall. Det viser at det er grenser for hva folk er villige til å betale. Det var ikke slik netthandel vi tenkte mest på da frigrensen på 350 kroner ble vedtatt. Vi ser vel kanskje nå at det får noen ekstra uheldige konsekvenser.