Disse er mest syke

Barnehageansatte har nesten dobbelt så høyt sykefravær som andre arbeidere. Og de som blir syke, blir syke lenge.

Buerflata barnehage i Skien

Buerflata barnehage i Skien er på verstinglisten over sykefravær.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

På landsbasis er fraværet i barnehagesektoren i gjennomsnitt på over 11,7 prosent. Det viser KS' statistikk fra 2. kvartal 2010 til 1. kvartal 2011.

Over 17 prosent

Buerflata barnehage i Skien er er på verstinglisten over sykefravær. Statistikken ved Buerflata fra 2. kvartal i år viser et fravær på hele 17,41 prosent. Og det er ikke barnas mange forkjølelser som er årsaken til fraværet, forteller Heidi Halvorsen som er HMS-ombud ved Buerflata barnehage.

– Man prøver å komme på jobb selv om man er syk. Man tar heller en paracet og tyner seg fordi man vet at dersom mange er borte, så blir belastningen større for de som er igjen, sier Halvorsen.

Over hele landet har barnehager høyt sykefravær. Tendensen er den samme. Det er langtidssykdom som gir de høye tallene. Den siste statistikken fra KS viser et snitt i fravær på 11,7 prosent. Det er nesten er dobbelt så høyt som landsgjennomsnittet for alle type jobber.

Les også: Kommuner varsler storkutt til barnehage og skole

– Ufaglærte og kvinner

HMS-sjef Svein Gjerseth i Skien sier det er flere grunner til at sykefraværet i barnehagene er høyt.

– Det skyldes nok individuelle forskjeller på folks helse. Så ser vi også tendensen til at det er en del ufaglært arbeidskraft i barnehagene. Ufaglært arbeidskraft og kvinner har ofte høyere fravær enn menn. Men det betyr vel bare at det ikke jobber så mange ufaglærte menn i denne sektoren, sier Gjerseth.

Tross høyt sykefravær, trivselen er det ikke noe å si på da vi besøker Buerflata. Ute skinner høstsola og Heidi Hansens lapper som stekes på panne over bålet, er snart klare.

– Må være med å bestemme

Hansen har sin egen oppskrift på hvordan de kan bekjempe sykefraværet.

– Trivsel er veldig viktig. Også det at vi kan gjøre litt annerledes ting i hverdagen. Det at vi har medbestemmelsesrett på jobb, er utrolig viktig, mener Hansen.

– Hvis vi ikke kan være med å bestemme og komme med egne ideer og innspill, så blir vi jo bare roboter som gjør det andre sier vi skal gjøre.

Buerflata barnehage

Både unger og ansatte i Buerflata barnehage synes det er stas å fyre opp bålpanna og steke lapper.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK