Skulker på grunn av dataspill

Ungdom skulker og kommer uopplagt til skolen på grunn av dataspillet Grand Theft Auto, også kalt GTA. Butikkene begynte å selge spillet natt til tirsdag og mange er allerede utsolgt.

dataskulk

Jonas Olaussen, Kasper Gabrielsen og Oscar Schüller, alle elever ved Skogmo videregående skole, kjenner flere som er hektet på dataspillet GTA om dagen.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Grand Theft Auto ble lagt ut for salg natt til tirsdag denne uken. Mange butikker holdt nattåpent i forbindelse med begivenheten, og det ble meldt om lange køer hos flere forhandlere.

Vold som fenger

Dette er den femte utgaven av spillet Grand Theft Auto. Spillet, som ofte forkortes GTA, er et svært populært actionspill med 18-årsgrense. Det inneholder blant annet inneholder vold, sex og banning.
Det både fenger og fanger ungdommer, særlig gutter.

– Jeg har hørt at det er mange som holder seg inne. Og ikke sover så mye heller, sier Kasper Gabrielsen, elev ved Skogmo videregående skole.

For flere går det også utover skolegangen og resultatene.

– Jeg vet om en som sannsynligvis ikke består det året her, fordi han spiller for mye GTA, sier en annen elev, Oscar Schüller.

Les også:

Rektor bekymret

Rektor Arne Koch ved Skogmo videregående skole i Skien, kjente ikke til GTA-spillet. Han har heller ikke fått beskjed om at det er mange elever som skulker.
Likevel er han bekymret for hva dataspillingen gjør med elevene.

– Dessverre så vet vi at det forekommer altfor ofte, at det er elever som sitter oppe hele natta. De er uopplagte og får veldig lite ut av skoledagen.

Også hos NAV merker man spillproblematikken.

– Vi ser det i NAV at de som faller ut av skolen, ofte har et problem i forhold til spilleavhengighet, sier Anita Kjærra Williams, prosjektleder NAV Bamble.

Anita Williams

Også i NAV merker man spillproblematikken blant ungdom, sier Anita Kjærra Williams, prosjektleder NAV Bamble.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Allerede utsolgt

Mange butikker er allerede utsolgt for det nye spillet. Forhandlerne sier de ikke har sett maken til interesse.

– Vi snakker om 22.000. solgte spill i Elkjøp-kjeden i løpet av tirsdagen, helt enorm kø hele dagen, og dobling i lokalt salg kontra forrige release, sier Jesper Sletholt Rosse, varehussjef Elkjøp Porsgrunn.

Dermed blir det nok hektisk spillaktivitet på mange gutterom også i dagene og ukene som kommer...