Hopp til innhold

Skriver påskekrim for barn

To ferske påskekrimbøker for barn fra forfatter Jørn Lier Horst er klare. – Spennende historier gjør at barn og unge vil lese bøker, sier Horst.

Jørn Lier Horst

Forfatter Jørn Lier Horst skriver krim for voksne og barn. Fra unge lesere får han tegninger og fanpost.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

I skrivestua til forfatter Jørn Lier Horst i Stavern henger det politisperrebånd på veggen. Hyllene er fulle av krimbøker den tidligere politimannen har skrevet for voksne. Men han er også populær blant yngre lesere.

De to siste årene har han skrevet spenningsbøker for barn og ungdom.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fanpost til Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst blar gjennom en bunke med tegninger og brev fra barn som liker bøkene hans.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

To nye mysterier

På oppslagstavla henger det en tegning fra Joar som skriver «fra din største fan». Nå kan Joar og andre barn glede seg til nye historier. For Jørn Lier Horst kommer i år med påskekrim for barn.

«Operasjon påskelilje» er den fjerde boken om Detektivbyrå nummer 2. Her skal detektivene Tiril, Oliver og hunden Åtto finne ut hvem som har stjålet et verdensberømt maleri. Dette er en bokserie for barn fra 6–9 år.

For de mellom 10–14 kommer den femte boka i Clue-serien. Den heter «Libertygåten». Her finner Une, Cecilia og Leo et trusselbrev og de skal finne avsenderen.

Les også:

Lett å skrive for barn

Jørn Lier Horst er mest kjent for å skrive krimbøker for voksne, men sier det er lettere å skrive for barn enn det han trodde på forhånd.

– Det er nesten som å skru av en bryter så er jeg i et annet fortellerunivers. Det henger antakelig sammen med at jeg har barn selv og har lest mye for dem. Jeg vet hva som gjelder for de unge leserne, sier han.

Les også:

Leselyst

Jørn Lier Horst avviser at han tenker taktisk i forhold til å bygge opp en leserskare fra barn til voksen. Nei, det er ikke derfor han skriver for folk i ulike aldre.

– Det handler om å skape leselyst. Det er viktig å lese. Det handler om å forstå, sette seg inn i hvordan andre mennesker tenker og utvide vårt eget syn på verden, sier han.

Spennende bøker avler lesere, mener han.

– For at barn og unge skal få lyst til å lese, må de lese spennende historier. Det må være historier som drar dem med, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fanpost til Jørn Lier Horst

Joar liker bøkene veldig godt.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Horst forteller at hans bøker for barn går rett inn i en spennende handling med korte setninger og kapitler.

– Det gjør bøkene lettleste og at barn får lyst til å lese, sier han.

Kristensen skriver også for ungdom

«Mientologene» er første bok ut i Tom Kristensens nye thrillerserie for ungdom.

Thrillerserien har tittelen «World of Spycraft» og i første bok kretser handlingen rundt en kvasireligiøs sekt med ymse motiver.

– «Mientologene» skal først og fremst være spennende lesning, men boken er også en kritikk av krefter som utnytter ungdommelig entusiasme, engasjement og usikkerhet, sier Tom Kristensen.

Forfatteren fra Tjøme i er utdannet siviløkonom og ingeniør, og har arbeidet innen bank, industri og finans. Som forfatter debuterte han med kriminalromanen «En kule» i 2001 og siden har han skrevet flere kriminalromaner fra finansmiljø.

Mange av bøkene er oversatt og i 2007 kunne han ta med seg Rivertonprisen for boka Dødsriket.

BOKUTGIVELSE

Tom Kristensen er kjent for kriminalromaner. Nå prøver han ut en ny sjanger – men det er fortsatt spenning som står på programmet.

Foto: Junge, Heiko / NTB Tema