Skrinlegger planer om atomkraftverk

Statkraft trekker seg fra thoriumprosjekt.

Thorium
Foto: Foto/Grafikk:Nils Martin Brandvik / NRK

Atomkraftverk i Grenland basert på thorium fra Fensfeltet i Nome er ikke lenger aktuelt.

Det sier leder i Stortingets energi- og miljøkomite, Gunnar Kvassheim, etter at Statkraft nå har trukket seg fra prosjektet.

Les: Thoriumgruve gir farlig stråling

Les: - Thorium er farlig

- Ikke påvirket

Statkraft fastslår nå at selskapet trekker seg fra alle konkrete planer om et framtidig thoriumbasert atomkraftverk i Grenland, og ellers i Norge.

Pressetalsmann Knut Fjerdingstad i Statkraft avviser at det er avsløringene i Brennpunkt på NRK1 eller statsråd Sylvia Brustads utsagn i Stortinget som har utløst dette.

- Nei, det er det ikke. Vi har hele tiden hatt dette standpunktet, sier han.

Han avviser også at prosjektet har vært kostbart.

- Vi har brukt noe penger på det, men svært lite sett i sammenheng med hva vi bruker på forskning og utvikling av nye energiformer, sier Fjerdingstad.

- De har endret kurs

- Prosjektet er redusert som følge av at dette ikke har det utviklingspotensiale som vi trodde for en stund siden. Vi ønsker å følge med på dette videre, men har ikke noe spesielt engasjement i det, fortsetter Fjerdingstad.

Gunnar Kvassheim, som representerer Venstre og er leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, synes det er tydelig at Statkraft har endret kurs.

- Dette er en markert kursendring fra Statskraft sin side i forhold til den posisjonen prosjektlederen ga utrykk for i Brennpunkt. Da sa han at ambisjonene var å legge til rette for et thoriumskraftverk, sier Kvassheim. Men han er glad for endringene.

- Nå har Statkraft kommet til at de vil rygge ut av dette og tone ned engasjementet. Det var den avklaringen jeg håpet å få, sier han.

Han mener Norge kan og bør produsere energi med mye mindre miljøkonsekvenser enn et kjernekraftverk kan gi.

Tror thorium vil bli viktig

Talsmann for Telemark Thorium Group, Truls Sevje, mener de rød-grønne politikerne tar feil, og sier at thorium vil bli viktig i framtida.

- Høyre er for å forske videre på thoriumkraftverk. Partiet har et landsmøtevedtak fra 2007 hvor de går inn for forskning på thorium. Det betyr faktisk at det kan være et flertall på Stortinget neste periode som vil satse videre på dette.